Δείτε γιατί δίχασαν το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού του Δ. Σπάρτης αυτά τα δύο γλυπτά των 6.200 ευρώ

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποίησε την Τρίτη 25 Αυγούστου, αποφάσισε τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τον Αθλητικό Οργανισμό του δήμου στο πλαίσιο των Λεωνιδίων 2020. Το ποσό που πρόκειται να δαπανήσει το νομικό πρόσωπο ανέρχεται σε 13.072 ευρώ και αφορά σε:

  1. Παραγωγή, εκτύπωση, μεταφορά πανό διαστάσεων 2,5Χ7 μέτρων, που θα τοποθετηθεί στο άγαλμα του Λεωνίδα (κόστος 744 ευρώ).
  2. Σχεδίαση, παραγωγή και μεταφορά μιας τρισδιάστατης περικεφαλαίας ύψους 2 μέτρων και μιας τρισδιάστατης ασπίδας ύψους 2 μέτρων (κόστος 6.200 ευρώ).
  3. Ομάδα κρουστών bb5 “percussion system” υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Βασιλάτου, που θα πλασιώσει τις εκδηλώσεις του δήμου για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών στις 31 Αυγούστου (κόστος 2.480 ευρώ).
  4. Μουσική συναυλία στην τελετή λήξης με τους Νικόλα Καραγκιούρη και Πάνο Λουμάκη (κόστος 1.908 ευρώ).
  5. Καύση βεγγαλικών στην κεντρική πλατεία Σπάρτης (κόστος 1.000 ευρώ).
    Ηχητική και φωτιστική κάλυψη (κόστος 740 ευρώ).

Το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία, με τα μέλη Γιώργο Γιαξόγλου και Θάνο Μιχελόγγονα να καταψηφίζουν.

Ο κ. Γιαξόγλου, αιτιολογώντας την ψήφο του, ανέφερε πως μέσα στην περίοδο της έξαρσης του covid19, κατά την οποία ματαιώνονται η μία μετά την άλλη οι υπαίθριες εκδηλώσεις, ο δήμος αποφασίζει την πραγματοποίηση υπαίθριας μαζικής εκδήλωσης. Αναφέρθηκε επίσης στην παραγωγή και μεταφορά της περικεφαλαίας και της ασπίδας, έργα τα οποία θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν του αγάλματος του Λεωνίδα την ημέρα της εκδήλωσης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν και θα τοποθετηθούν σε θέση στο κέντρο της πόλης. Όπως είπε ο γνωστός αρχιτέκτονας, “επειδή πρόκειται επί της ουσίας για τη δημιουργία γλυπτών, θα πρέπει αφενός να έχει ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία για τη φιλοτέχνηση γλυπτών και αφετέρου να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής”. Δήλωσε ακόμη πως σε περίπτωση που δεν δοθεί η έγκριση για τις “υπέρμετρα μεγάλες κατασκευές” θα έχει δαπανηθεί άσκοπα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Με τις παραπάνω κατασκευές διαφώνησε και ο κ. Μιχελόγγονας, υποστηρίζοντας πως “η αγορά των δύο γλυπτών συνθετικού υλικού, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εισήγησης, αγνοεί απολύτως την ουσιώδη και σύννομη διαδικασία που απαιτείται για τη μόνιμη εγκατάστασή τους σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο της πόλης” και εξέφρασε την προσωπική πεποίθηση πως τα δύο γλυπτά δεν πρόκειται να λάβουν έγκριση, γιατί “αισθητικά δεν συνάδουν με την επιθυμητή διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του δήμου, αντιθέτως το υποβαθμίζουν και το απαξιώνουν”.