Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του “Σπάρταθλον” 2016

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης αποφάσισε να υλοποιήσει πολιτιστικές δράσεις που αναδεικνύουν τόσο το ιστορικό γεγονός του “Σπάρταθλον” όσο και τη σημασία του αθλητισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και διαλέξεις που αφορούν στην ιστορία και τα μνημεία της πόλης μας.
Αναλυτικότερα:

Παρασκευή 23/9

9.00′ – 11.00′

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ο αθλητισμός στην αρχαιότητα και στην αρχαία Σπάρτη». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται και στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ειδικό θέμα του εορτασμού «Αθλητισμός και ανεκτικότητα στην αρχαιότητα και σήμερα», που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

9.30′ – 12.00′

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αθλητικές δράσεις για μαθητές». Μαθητές αθλούνται σε αγωνίσματα που υπήρχαν και κατά τους αρχαίους χρόνους.

Τόπος: Σπάρτη – Παραευρώτειο Δημοτικό Πάρκο

Σάββατο 24/9

20.00′

Παρουσίαση του βιβλίου των ιστορικών Κωνσταντίνου Λαγού και Φώτη Καρυανού «Η μάχη του Μαραθώνα, η Ανατροπή» των εκδόσεων Μένανδρος. Η παρουσίαση θα γίνει από τους αρχαιολόγους κ.κ. Άρη Τσαραβόπουλο, Εύα Αποστόλου και Λεωνίδα Σουχλέρη.

Τόπος: Σπάρτη – Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης

Κυριακή 25/9

17.30′ – 20.00′

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα είναι ανοικτό για το κοινό και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ώρα ξεναγήσεων: 17.30′ & 19.30′).

18.00′

Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Αγγελικής Δαρλάση «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική ιστορία για την αναζήτηση ταυτότητας, την ενηλικίωση, τη φιλία και την ανάγκη συνέχισης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Για την καταστροφή των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων θα μιλήσουν επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ο κ. Λεωνίδας Σουχλέρης, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Το μυθιστόρημα απευθύνεται τόσο σε παιδιά και νέους όσο και σε ενηλίκους. Η παρουσίαση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος πραγματοποιείται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τόπος: Σπάρτη – Δημοτικός Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Σε περίπτωση βροχής, η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Δευτέρα 26/9

9.00′ – 11.00′

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ο αθλητισμός στην αρχαιότητα και στην αρχαία Σπάρτη». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται και στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ειδικό θέμα του εορτασμού «Αθλητισμός και ανεκτικότητα στην αρχαιότητα και σήμερα», που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Τόπος: Σπάρτη – Παραευρώτειο Δημοτικό Πάρκο

9.30′ – 12.00′

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αθλητικές δράσεις για μαθητές». Μαθητές αθλούνται σε αγωνίσματα που υπήρχαν και κατά τους αρχαίους χρόνους.

Τόπος: Σπάρτη – Παραευρώτειο Δημοτικό Πάρκο

11.30′ – 12.30′

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την αντιπολεμική ιστορία «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση. Γνωριμία των μαθητών της τελευταίας τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης της Σπάρτης με τη συγγραφέα. Καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την αγάπη τους για το βιβλίο. Συζήτηση με τη συγγραφέα για το αντιπολεμικό μήνυμα του βιβλίου της και τις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τόπος: Σπάρτη – Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης

Τετάρτη 28/9

18.00′ – 19.30′

Ο χώρος των ψηφιδωτών δαπέδων «Αρπαγής της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα», στα απαλλοτριωμένα από το ΥΠΠΟΑ ακίνητα ιδιοκτησίας Φουστάνου – Μουραμπά, θα είναι ανοικτός για το κοινό και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ώρα ξεναγήσεων: 6.00′. 6.30′ και 7.00′).

Τόπος: Σπάρτη – Οδός Διοσκούρων & Κων/νου Παλαιολόγου

20.00′

Διάλεξη της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Αναστασίας Παναγιωτοπούλου με θέμα «Αγώνες και θεάματα. Τα ψηφιδωτά διηγούνται». Η διάλεξη εντάσσεται και στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τόπος: Σπάρτη – Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου & Χαμαρέτου)

Παρασκευή 30/9

10.30′ – 12.30′

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα πραγματοποιηθεί η δράση «Τα στεφάνια των σπαρταθλητών», όπου μαθητές δημοτικών σχολείων της Σπάρτης θα κατασκευάσουν στεφάνια από κλαδιά ελιάς για τους αθλητές που θα τερματίσουν.

Την ίδια ημέρα (30/9) και ώρα 20.00′, στο πλαίσιο των δράσεων για το “Σπάρταθλον”, τα καταστήματα της κεντρικής περιοχής της πόλης θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατά μήκος των πεζοδρομημένων δρόμων θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου:

  • Φωτογραφική έκθεση, με θέματα τους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Σπάρτης, εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, το “Σπάρταθλον”, τα μουσεία της πόλης και την ιστορία της Σπάρτης. Η έκθεση πραγματοποιείται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  •  Παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο, από τη ΛΕΦΩΣ, του σε εξέλιξη υπερμαραθώνιου δρόμου.
  •  Εκθέσεις δραστηριοτήτων και λοιπές δράσεις πολιτιστικών και άλλων συλλόγων του δήμου Σπάρτης.
  •  Περίπτερα παραγωγών με έκθεση λακωνικών προϊόντων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Στην κεντρική πλατεία Σπάρτης:

  •  Καλλιτεχνική δημιουργία και κατασκευή «Δρομέα» από ανακυκλώσιμα υλικά. Οργάνωση από τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Σπάρτης.

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου

Στο χώρο τερματισμού (Άγαλμα Λεωνίδα) Υποδοχή αθλητών. Συμμετέχει και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης.

Δράσεις στον χώρο του τερματισμού, από πολιτιστικούς και λοιπούς φορείς της πόλης.

Τελετή λήξης: Ώρα 20.00′ Κεντρική Πλατεία Σπάρτης
Παρουσίαση: Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Δημοσιογράφος

Συναυλία (1ο μέρος) της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Σπάρτης με αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σαράντου Κανελλάκου.

Ώρα 21.00′ – 21.30′
Προσέλευση αθλητών – χαιρετισμοί – απονομή επάθλων στους νικητές και νικήτριες του “Σπάρταθλον” 2016.

Ώρα 21.30′
2ο μέρος της συναυλίας της φιλαρμονικής.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου

Ώρα 10.30′ πμ και 11.30′ πμ. Ξενάγηση στους αθλητές και στους συνοδούς τους στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω εκδηλώσεις, θα γίνουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κεντρική περιοχή της Σπάρτης:

  • Στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, από τις 17.00′ έως και τις 2.00′ του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου, θα διακοπεί η κυκλοφορία πάσης φύσεως οχημάτων και στα δύο ρεύματα από την οδό Θερμοπυλών μέχρι την Όθωνος Αμαλίας.
  •  Στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, από τις 2.00′ έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 14.00′, θα διακοπεί η κυκλοφορία πάσης φύσεως οχημάτων από την οδό Λυκούργου έως τη Θερμοπυλών στην άνοδο, και από οδό Θερμοπυλών έως στάδιο και στα δύο ρεύματα.
  •  Από την Τετάρτη το βράδυ (00.00′) 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 14.00′ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου θα απαγορευτεί η στάθμευση στους χώρους ανάμεσα στα παρτέρια (νησίδες) της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από την οδό Ευαγγελιστρίας έως και το στάδιο.