ΔΕΗ: Ρεσάλτο των αφεντικών στη δημόσια περιουσία

 

άρθρο του Βαγγέλη Μητράκου

________________________________________________________________________________

Σε συμφωνία κατέληξε στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των ξένων “αφεντικών”.

Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα διατεθεί το 49% σε επενδυτές και σε στρατηγικό επενδυτή, που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

Έτσι η ΔΕΗ θα χάσει το πιο πλουτοπαραγωγικό και κερδοφόρο κομμάτι της και το χρήμα θα ρεύσει σε ξένες τσέπες έναντι “πινακίου φακής”!

Το μνημόνιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα προβλέπει και την παραχώρηση, μέχρι το 2020, σε ιδιώτες του 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ μαζί με το αντίστοιχο πελατολόγιο!

Έτσι τα ξένα αφεντικά θα παίρνουν σε τιμή κόστους την υδροηλεκτρική και λιγνιτική κιλοβατώρα και θα την πουλάνε φθηνότερα από τη ΔΕΗ, αφού το συνολικό κόστος της κιλοβατώρας στοιχίζει πολύ περισσότερο στη ΔΕΗ, η οποία εκτός από το νερό και τον λιγνίτη χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πάρα πολύ πετρέλαιο στην Κρήτη και σε όλα τα νησιά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με λίγα λόγια χαρίζουμε τη μισή ενεργειακή-ηλεκτρική παραγωγή μας στους ξένους και τους δίνουμε έτοιμο και το μισό πελατολόγιό μας, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί απέναντί μας, να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μας εξοντώσουν ολοκληρωτικά και οριστικά!

Δυστυχώς, ένα κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) το οποίο πήρε την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα μετασχηματίσει το κράτος προς όφελος των λαϊκών τάξεων, έγινε ο καλύτερος εκφραστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου!

Και για να μην ξεχνάμε, ιδού τι έγραφε (ανάμεσα σ’ άλλα) για τη σχεδιαζόμενη πώληση της ΔΕΗ ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, στις 4 Ιουλίου 2014, σε άρθρο-παρέμβαση με τίτλο: “Η ιστορική σημασία της μάχης για τη ΔΕΗ”

(…) Συνεπώς, σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μονάχα το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία, αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί έγκλημα οικονομικό και εθνικό η εκποίηση και τελικώς η διάλυση της ΔΕΗ. (…) (πηγή: ιστοσελίδα http://tvxs.gr)