Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν εργολάβοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για υπερβατικές εργασίες σε έργα που έχουν αναλάβει διεκδικούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εργολαβικές εταιρείες.

Όπως ενημερώνει η παράταξη της Λαϊκής Συσπέιρωσης, κάποιες από αυτές έχουν μάλιστα δικαιωθεί από τα αστικά δικαστήρια. Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε σε τρεις από αυτές (μία για Αρκαδία και δύο για Μεσσηνία) να δοθεί γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικά πάντως το αμέσως επόμενο διάστημα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις αναδόχων:

• 44 εκατομ. ευρώ συν τόκους πέντε χρόνων για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός

• 4,3 εκατομ. ευρώ συν τόκους για το αποχετευτικό δίκτυο στο Γύθειο

• 2,5 εκατομ. ευρώ συν τόκους στο δρόμο Ναύπλιο – Λυγουριό κ.ά.

“Οι εταιρείες έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί από τις αστικές κυβερνήσεις, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, το οποίο θωρακίζει και αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους” υποστηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, που εντοπίζει την αιτία στον τρόπο κατασκευής των έργων: “(…) στην ανάθεση προμηθειών κι έργων σε ιδιώτες, που με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων και διαδικασιών, αποτελούν τρόπο διοχέτευσης εκατομμυρίων ευρώ μέσα από εργολαβικές συμβάσεις, σε διάφορες εταιρείες, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά σε όλο το δημόσιο. Αυτές τις ληστρικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων ευρώ των εργολαβικών εταιρειών, καλούνται τελικά να τις πληρώσουν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες” σημειώνει.

Πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει τόσο στις κυβερνήσεις διαχρονικά όσο και στην περιφερειακή αρχή, η οποία, σύμφωνα με την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, “εκθειάζει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες, προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνει το μόνιμο προσωπικό και συρρικνώνει ουσιαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσα από τέτοιες διεκδικήσεις, θα πάνε στις τσέπες των επιχειρηματιών, δε χωρά ούτε νομικά τερτίπια ούτε πολύ περισσότερο αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κρίνει αναγκαία την καθολική εναντίωση στις “αισχρές”, όπως τις χαρακτηρίζει, “απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το εργατολαϊκό κίνημα και τους φορείς του. Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση των διεκδικήσεων των εργολάβων και προμηθευτών, να έχει καθαρή πολιτική στάση. Σ’ αυτό τον αγώνα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων το ΚΚΕ, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι στην πρώτη γραμμή”.