Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

dimosiografoi

 Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα -δεδομένων και των καταιγιστικών εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων- για το ρόλο και την αξιοπιστία των ΜΜΕ της χώρας μας.

Τελευταίο “κρούσμα”, η περίφημη λίστα που κατέθεσε στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο Πάνος Καμμένος, με τα media shops, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που φέρονται να έλαβαν συνολικά 21 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας του ΚΕΕΛΠΝΟ, χρήματα που σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μοιράστηκαν προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένες καμπάνιες κάνοντας την ίδια στιγμή επιθέσεις στο κυβερνητικό έργο.

Νωπό είναι επίσης το τραύμα από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειονότητα των media το δημοψήφισμα, σε μια συντονισμένη -σχεδόν ταυτόσημη με την καμπάνια του “Ναι”- επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου του κοινού, την οποία αναλύσαμε σε βάθος με άρθρο μας τις ημέρες εκείνες στην “ώρα του μεγάλου ξεβρακώματος”.

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί σχετικά με την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας (και της μεταδημοσιογραφίας) στην Ελλάδα, με την πρώτη να δέχεται έντονες επικρίσεις για τη χειραγώγηση και διαστρέβλωση της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και τη διασύνδεσή της με πολιτικούς κύκλους και ομάδες συμφερόντων.

Αυτά τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, γιατί κι η μικρή μας κοινωνία αποτελεί πάντα μικρογραφία του έξω κόσμου. Και μπορεί οικονομικά μεγέθη τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ να μην φτάνουν ως εδώ, φτάνουν όμως κονδύλια αυτοδιοικητικά και ΕΣΠΑ, που είναι αν μη τι άλλο αξιόλογα. Μια μικρή έρευνα στη “Διαύγεια”, με πληκτρολόγηση απλώς των ονομάτων δημοσιογράφων (και διαφόρων… δημοσιογραφούντων), μπορεί να σας το αποδείξει.

Σεβόμενοι τους κανόνες της δημοσιογραφικής και ακαδημαϊκής δεοντολογίας, την οποία ορκιστήκαμε να υπηρετούμε πιστά, δεν γράφουμε αυτό το κείμενο προκειμένου να κρίνουμε το έργο συναδέλφων, παρόλο που στην εποχή μας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου ο συνάδελφος δημοσιογράφος είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει μεταξύ ερασιτεχνών. Αυτό σε τελική ανάλυση θα κριθεί από το νοήμον κοινό που επιλέγει τις πηγές ενημέρωσης τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες και μας επιβραβεύει καθημερινά με το να ξεχωρίζει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Το κείμενο αυτό γράφεται για να δηλώσουμε ανοικτά, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, πως η ιστοσελίδα μας προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα δυσπραγές οικονομικό περιβάλλον, διατηρώντας την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της, χωρίς να στηρίζεται σε κανενός είδους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και pay rolls.

Αυτά για την ώρα..