Δεν τίθεται ζήτημα επιβολής τοπικού lockdown στον δήμο Ευρώτα

“Δεν τίθεται για την ώρα ζήτημα επιβολής τοπικού lockdown στον δήμο Ευρώτα της, όπου την περασμένη Παρασκευή 26/9 διαπιστώθηκαν συνολικά 37 προσβληθέντες από τον κορωνοϊό μεταξύ των μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες σε χωριά του δήμου”, δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ενημέρωσε επίσης πως οι προσβηθέντες αρχικά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Γλυκόβρυση με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη, του δημάρχου του δήμου Ευρώτα Δήμου Βέρδου, του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, καθώς επίσης και του Ανάργυρου Μαριόλη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλους στην Επιτροπή Αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Στο εξής, όλοι οι μετανάστες θα φορούν μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και στην ύπαιθρο. Ο καθένας τους θα λάβει από δύο υφασμάτινες μάσκες και όση ποσότητα αντισηπτικού χρειαστεί.

– Έγινε διαχωρισμός των προσβληθέντων από τους μη νοσούντες, σε δύο διαφορετικά καταλύματα, ενώ για την τήρηση των κανόνων επιφορτίστηκε η αστυνομία, που από απόψε θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.

– Ήδη αναζητείται νέος χώρος στην περιοχή του δήμου Ευρώτα για ενδεχόμενους νέους προσβληθέντες, την διαμόρφωση του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια.

– Την παροχή τροφίμων και την υγειονομικού χαρακτήρα φροντίδα των μεταναστών αναλαμβάνει η Περιφέρεια.

– Εξελίσσεται ήδη έλεγχος όλων των μεταναστών που απασχολούνται στον δήμο Ευρώτα -οι οποίοι εκτιμώνται περί τους 1.500-, καθώς και ιχνηλάτηση σε όσους κατοίκους της περιοχής ήλθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες.

– Τη Δευτέρα και την Τρίτη 28 και 29 Σεπτεμβρίου κανένας από τους μετανάστες που διαβιούν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα δεν θα μεταβεί στην εργασία του. Θα επανακάμψουν από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο μετά την επίδειξη εγγράφου που θα πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στα σχετικά ιατρικά τεστ.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση και επανεκτίμηση των πιο πάνω μέτρων θα γίνει σε νέα ανάλογη σύσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη 30 ή την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.