Δερτιλή: “Άδικος ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός μη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο”

Στον κ. Γεώργιο Πιτσιλή, γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, απευθύνεται με επιστολή της η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Βασιλική Δερτιλή, ζητώντας τροποποίηση του πλαισίου για τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό επί των βεβαιωμένων οφειλών στο δημόσιο.

Όπως εξηγεί η κ. Δερτιλή, συμψηφίζονται χωρίς δήλωση του οφειλέτη όχι μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα χρέη που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, αλλά και όλα τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί ταμειακά και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

“Τη στιγμή που το ίδιο το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτό τμηματικά και σε ορισμένες ημερομηνίες (όπως για παράδειγμα για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ)”, σημειώνεται στην επιστολή, “το ανωτέρω μέτρο είναι άδικο και δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα στις οικονομικές συναλλαγές, μην επιτρέποντας στις επιχειρήσεις –ακόμα και σ΄ αυτές που δεν οφείλουν στο δημόσιο– να οργανώσουν τις οικονομικές τους ενέργειες (πληρωμή προμηθευτών κλπ)”.

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρακαλεί τον γγ να αφαιρεθεί από τις κείμενες διατάξεις το σημείο που αναφέρεται στον συμψηφισμό των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών και να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν δήλωσης του φορολογούμενου.