Δηλώσεις Αραχωβίτη για τις αγροτικές πληρωμές

Araxovitis Stavros 1

Araxovitis Stavros 1

Πιστώθηκε χθες Δευτέρα, στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, το 90% των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ). Όπως ενημερώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, το επιπλέον ποσό 30% του λεγόμενου «πρασινίσματος» που δεν συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, καθώς και το υπόλοιπο 10% των ΔΒΕ, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Συνολικά δηλαδή ο παραγωγός θα λάβει μέχρι τότε το 85% του ποσού που έπαιρνε το 2014. Η μείωση κατά περίπου 15%, εξηγεί ο κ. Αραχωβίτης, οφείλεται στις αποφάσεις της Νέας ΚΑΠ, καθώς και στην παρακράτηση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τους νέους παραγωγούς, όπως αποφασίστηκαν στις 28/8/2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη κατηγορία αγροτών, συμπληρώνει ο βουλευτής, η οποία λάμβανε επιδοτήσεις χαμηλότερες του μέσου όρου της περιφέρειάς της (δενδρώδεις, αρόσιμες ή βοσκότοπους), η οποία θα δει αύξηση της επιδότησης.

Ο κ. Αραχωβίτης υπογραμμίζει τέλος πως η φετινή πληρωμή έγινε με τήρηση όλων των κοινοτικών και εθνικών διατάξεων, “γεγονός που διαφυλάσσει τη χώρα μας από τα πρόστιμα των δεκάδων εκατομμυρίων που επιβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια και επιβάρυναν τους έλληνες φορολογούμενους”.