Δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας στο Δήμο Μονεμβασίας

stithoskopio

stithoskopio

Ο δήμος Μονεμβασίας, αξιοποιώντας την ένταξή του στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ξεκίνησε ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας.

Τα ΚΕΠ Υγείας εντάσσονται στο πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών κέντρων πρόληψης υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας». Είναι μια νέα δημοτική δομή που ενημερώνει τους δημότες για τις προληπτικές εξετάσεις οι οποίες προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων. Αρχικά αυτά θα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δήμοι δεν αναλαμβάνουν κανέναν κλινικό, εργαστηριακό έλεγχο ούτε συνταγογράφηση φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενών πολιτών, αλλά μέσω του προγράμματος φιλοδοξούν να συνεισφέρουν ενεργά στη διατήρηση της υγείας των «υγιών» πολιτών, συντονίζοντας με συγκεκριμένες δράσεις την ενημέρωσή τους σε θέματα πρόληψης, καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των δημοτών και των παρόχων υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί), για τη διενέργεια του προσυμπτωματικού ελέγχου.