Δημιουργία Κέντρου Σπαρτιατικών Μελετών και Τέχνης από τον “Χείλωνα”

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος” προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στη δημιουργία, στελέχωση και οργάνωση του νέου Κέντρου Σπαρτιατικών Μελετών και Τέχνης, για την αναζωπύρωση της γνώσης και φιλομάθειάς του πάνω στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Σκοπό του εν λόγω τμήματος αποτελεί η μελέτη, έρευνα και καταγραφή των κειμένων και μνημείων της περιοχής μας με βάση τα πρωτότυπα αρχειακά κείμενα στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις:

α) Εισηγητική παρουσίαση του έργου, στο οποίο αναφέρονται σχετικά με τη Σπάρτη και την ευρύτερη λακωνική γη κείμενα ή χωρία σε φωτοτυπία.

β) Απόσπαση ειδικά επιλεγμένων χωρίων και σταδιακή ανάλυσή τους, με έμφαση στα στοιχεία της γλωσσικής μας συνέχειας ή των χαρακτηριστικών των αναφερομένων μνημείων.

γ) Επίσκεψη – εκδρομή με ξενάγηση ειδικού στους συγκεκριμένους τόπους που μελετήθηκαν.

δ) Προαιρετική έκδοση της δράσης και του υλικού που θα προκύψει.

Οι συναντήσεις της ομάδας θα γίνονται στην οδό Κλεομβρότου 35 (3ος όροφος). Στην πρώτη συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 16.00′, θα υπάρξει αφιέρωμα στη φιλόλογο Εξακουστή Τριάντου με βάση την Παραβολή του Σπορέως.

Οι εισηγήσεις -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνουν:

1) Εισαγωγή στο μύθο της Ελένης με βάση τα: α) Ὁμήρου, ’Ιλιάδα (αποσπάσματα Γ, Ζ, Ω ραψωδιών) β) Ὁμήρου, Ὀδύσσεια (δ ἐν Λακεδαίμονι, στιχ. 1-620)

2) Χε(ί)λων ὁ Λακεδαιμόνιος, (Από Διογένη το Λαέρτιο και Αριστοτέλη)

3) Αρχαϊκή ποίηση, Αλκμάν, Τυρταίος

4) Αγών Ομήρου και Ησιόδου

5) Πλουτάρχου, Λυκούργος, Αγησίλαος, Λακωνικά Αποφθέγματα,

6)Παυσανίου, Λακωνικά

7) Ξενοφώντος, Λακεδαιμονίων Πολιτεία και αποσπασματικά Πλάτωνος, Πολιτεία, Αριστοτέλους, Πολιτικά Ι,ΙΙ όπου αναφέρεται η Σπάρτη και η Λακεδαιμονίων Πολιτεία.

Υπεύθυνη τμήματος είναι η κ. Αγγελική Αργειτάκου και εισηγητές (μέχρι στιγμής) οι κ.κ. Αγγελική Αργειτάκου, Μεταξία Παπαποστόλου, Παναγιώτης Σταματόπουλος και Αθανάσιος Στρίκος.

Η σχετική δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pdlakonias@outlook.com.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6974703527 και 6976673630.