“Δημοτική Αγορά Σπάρτης”

dimotiki agora Kavalas

του Βαγγέλη Μητράκου
__________________________________________________________

H υφιστάμενη λαϊκή αγορά της Σπάρτης, κατασκευασμένη και χωροθετημένη στα 1970 και χωρίς να της έχει γίνει επί 45 χρόνια καμία βελτιωτική παρέμβαση, έχει πλέον ξεπεραστεί δραματικά από τη ζωή και τις ανάγκες της πόλης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα υπαίθριο παζάρι του παλιού καιρού, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, στο κέντρο μιας πόλης που ασφυκτιά κυκλοφοριακά!

Ο κόσμος, ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται, θέλει μια ζωντανή αγορά όπου ταdimotiki agora Kavalas 2 ψώνια θα είναι μια απολαυστική εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις, μια δημοτική αγορά η οποία θα κινεί τα πράγματα στην πόλη και θα γίνεται πόλος επιχειρηματικότητας, ζωντάνιας και δραστηριοτήτων. Η Σπάρτη, λοιπόν, εκτός άλλων πολλών, χρειάζεται επειγόντως μια δημοτική αγορά, σε έναν επαρκή, κατάλληλο, στεγασμένο, με σύγχρονες υποδομές κι εγκαταστάσεις χώρο, που, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει:
– Δημοτικό άνετο πάρκινγκ
– “Πιάτσα” ταξί
– Κανονισμό λειτουργίας
– Σύγχρονες τουαλέτες
– Χώρους αναψυχής κι εστίασης
– Δημοτικά καταστήματα προς ενοικίαση
– Εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους για τοποθέτηση πάγκων
– Επαρκή, σύγχρονο και οικονομικό φωτισμό
– Παρατηρητήριο τιμών με οθόνες και δωρεάν wi – fi
– Φύλαξη (κάμερες και σεκιούριτι)
– Σύστημα καθαριότητας και αποχέτευσης
– Ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης
– Κέντρο πληροφόρησης
– Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών

dimotiki agora Kavalas 3Είναι καιρός, πλέον, και η Σπάρτη να ξεφύγει από την τριτοκοσμική εικόνα του “παζαριού” δημιουργώντας τη σύγχρονη δημοτική αγορά Σπάρτης, πράγμα που θα εξασφαλίσει στους πολίτες – πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες, παραγωγούς, πωλητές κ.ά., μέσα σε ένα σύγχρονο και άνετο περιβάλλον, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, παραμονής και συναλλαγής, ενώ θα γίνει, συγχρόνως, κι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Σπάρτης. Εκτός τούτων μια σύγχρονη δημοτική αγορά μπορεί να προσαρμοσθεί και σε άλλες σύγχρονες χρήσεις (μικρά μουσεία, χώροι εκθέσεων, αίθουσες εκδηλώσεων, γραφεία κ.ά.) που θα της δώσουν και μιαν άλλη προοπτική και δυναμική.

Οι δημοτικές αγορές, όπου έχουν υλοποιηθεί, σφύζουν από ζωή, ήταν και είναι κέντρα της εμπορικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων. Από την όλη εξέλιξη θα ωφεληθεί οικονομικά ποικιλότροπα η πόλη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η εμπορική κίνηση των δημοτικών αγορών λειτουργεί σαν “μαγνήτης”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε μεγάλη ακτίνα, έξω και γύρω απ’ αυτήν, μια δεύτερη αγορά.

dimotiki agora Kavalas 1

Τώρα που στο επίκεντρο του τοπικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Σπάρτης και οι συνακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει η πορεία υλοποίησης αυτού του τεράστιου για την ανάπτυξη της πόλης έργου, ενός έργου που θα δώσει νέα δυναμική στη Σπάρτη και θα την καταστήσει πιο δυνατή για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΥΓ: Οι φωτογραφίες είναι από τη δημοτική αγορά Καβάλας που λειτούργησε το 1992.