Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα: Συζήτηση και προβληματισμός για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα υπερψήφισε την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Ηλία Παναγιωτακάκου που αφορούσε στην εγκύκλιο 5 του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την πρώτη υποδοχή πολιτών τρίτων χωρών.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης:
> Ο δήμος Ευρώτα δεν μπορεί να υποδεχθεί νέες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, γιατί αφενός η περιοχή την τελευταία δεκαετία είναι ένα ανεξέλεγκτο hot spot με πολυεπίπεδες συνέπειες, αφετέρου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
> Ο δήμος από το 2011 έχει υποβάλει προτάσεις, με κυρίαρχη την απογραφή με ευθύνη του δήμου και την κάρτα προσωρινώς διαμένοντος.
> Εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και των υγειονομικών διατάξεων, μαζί με μαζικούς εμβολιασμούς.
> Φορολόγηση της εργασίας στην πηγή, είτε με προσωρινό ΑΦΜ είτε με άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται για τους εργάτες γης.
> Ο δήμος Ευρώτα μαζί με όλους τους δήμους της χώρας ζητά την παύση των πολέμων και την αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Οι πόλεμοι, όποια μορφή κι αν έχουν, κυρίως οι εμφύλιες συρράξεις, γεννούν τα αίτια των προβλημάτων και η Ευρώπη γίνεται ο αποδέκτης με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα με τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία.
> Ο δήμος Ευρώτα και οι πολίτες έχουν αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βαρύ το τίμημα, κύρια στον τομέα της υγείας με την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία.
> Ο δήμος Ευρώτα είναι υποχρεωμένος μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες να προασπίσει και τα δικαιώματα των δημοτών του από έκνομες και παραβατικές συμπεριφορές.
> Στις συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης και των μνημονίων που διανύουμε πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης των συμπολιτών μας, με σχεδιασμένη στρατηγική και ιεράρχηση μέτρων, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας.
> Είναι κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία, γιατί καλούνται στην περιοχή μας να συμβιώσουν δύο κόσμοι με διαφορετικό αξιακό πλαίσιο, θρησκεία, ήθη και έθιμα.

“Μέχρι σήμερα”, σημειώνει ο κ. Παναγιωτακάκος, “παρά τα προβλήματα που σίγουρα υπάρχουν, οι πρωτοβουλίες του δήμου μας αποδίδουν, χρειάζονται [ωστόσο] και οι κυβερνητικές πολιτικές, που μέχρι σήμερα είναι άτολμες έως ανύπαρκτες”.

Σημειώνεται τέλος ότι το πλήρες κείμενο θα σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΕ.