Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σπάρτης σε συνεργασία με το σύλλογο φίλων της παρουσίασε το μουσικό – θεατρικό εργαστήρι «Ας φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι …», που απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου, οπότε έγινε το τέταρτο και τελευταίο εργαστήριο. Την ίδια ημέρα ακολούθησε η παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών στους γονείς τους υπό τη μορφή μιας αυτοσχέδιας μουσικοθεατρικής παράστασης.

Το πρόγραμμα σχεδίασαν και παρουσίασαν από κοινού η Κατερίνα Διακουμάκου, θεατροπαιδαγωγός – συγγραφέας, και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μουσικός με εξειδίκευση στο πιάνο.

Η συγκεκριμένη δράση ήταν εμπνευσμένη από τα παιχνίδια των παιδιών. Έτσι, ύστερα από μια σειρά τεσσάρων εργαστηρίων τα παιδιά κι οι εμψυχωτές οδηγήθηκαν με έναν πιο οργανωμένο και δομημένο τρόπο στον αυτοσχεδιασμό ενός μουσικοθεατρικού δρωμένου με τίτλο «Ο ζαχαροπλάστης κι οι δυο θεές του». Μέσα από τον αυθορμητισμό τους τα παιδιά δημιούργησαν αρχικά σε μικρές ομάδες τις δικές τους ιστορίες, προσθέτοντας τους ανάλογους ήχους της επιλογής τους, για να δώσουν πότε έμφαση στη δράση και πότε να την ζωντανέψουν ηχητικά.

Στη συνέχεια οι μικρές ιστορίες έγιναν μία. Η ιστορία της ομάδας. Ίσως να χρειαζόταν περισσότερος χρόνος, για να δυναμώσει η ομάδα και να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα. Όμως το σημαντικό γεγονός ήταν η συνάντηση. Η συνάντηση των παιδιών με τους εμψυχωτές κι αντιστρόφως, αλλά και μεταξύ τους. Επίσης σπουδαίο ήταν το μοίρασμα του παιχνιδιού με τους γονείς. Κι έτσι έγινε ένα ωραίο δέσιμο της ευρύτερης ομάδας. Στο τέλος της παρουσίασης της αυτοσχέδιας μουσικοθεατρικής παράστασης, ο ζαχαροπλάστης μοίρασε από καρδιάς καραμέλες σε όλους. Και τα παιδιά έφυγαν μαζί με το αναμνηστικό τους -που ήταν το κείμενο που έγραψαν- και την εμπειρία που βίωσαν.

Το αποτέλεσμα μετά το πέρας του εργαστηρίου αποτιμήθηκε θετικά από τα ίδια τα παιδιά, αλλά και από τους γονείς που πήραν μέρος.