ΔΗΠΑΚ Νοσοκομείου Σπάρτης: Η ανθυγιεινή πολιτική στη λογική “κόστους – όφελους” αφήνει ανοχύρωτο το λαό

Στην παρακάτω ανακοίνωση προχώρησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) – Νοσοκομείου Λακωνίας (ΝΜ Σπάρτης) σχετικά με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Όπως αναλυτικά αναφέρουν:

“Οι εργαζόμενοι στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας που καθημερινά δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, δεν σιωπούμε και δεν υποχωρούμε στον αγώνα.

Η πανδημία βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτημένο, αποδεκατισμένο από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και κατασυκοφαντημένο. Οι πολιτικές που οδήγησαν εδώ και συνεχίζουν να εφαρμόζονται με ένταση, τίποτα θετικό δεν έφεραν και τίποτα θετικό δεν προοιωνίζουν για το μέλλον και τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτές οι πολιτικές τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων υποβάθμιζαν συνειδητά τις παροχές του δημοσίου συστήματος υγείας και συγχρόνως άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας.

Διεκδικούμε:

• Αύξηση των δαπανών για την υγεία, αύξηση του προϋπολογισμού για το ΕΣΥ, αύξηση του προϋπολογισμού για το νοσοκομείο.

• Απρόσκοπτη κρατική προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για τις ανάγκες των εργαζόμενων στο νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού.

• Προμήθεια της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής με κρατική ευθύνη προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατό καλύτερη και ασφαλέστερη η διαχείριση και η νοσηλεία ασθενών με ή και χωρίς Covid-19.

• Άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας καθώς και των Μονάδων Λοιμώξεων.

• Δωρεάν test ταυτοποίησης για Covid-19 για όλους. Προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλυτικών μηχανημάτων ελέγχου τώρα με κεντρική κρατική ευθύνη.

• Όλα τα νοσοκομεία να κάνουν τα test ταυτοποίησης για Covid-19 προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα εντός ωρών . Απαιτείται να εξετάζονται για Covid-19 όλα τα περιστατικά των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνεται με ασφάλεια η νοσηλεία τους.

• Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας (συστηματική επίβλεψη της υγείας και έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση συμπτωματικών ή και ασυμπτωματικών εργαζομένων).

• Ιχνηλάτιση και test για όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζόμενων αυτή την στιγμή στις δομές του ΕΣΥ σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και περαιτέρω μονιμοποίηση, ώστε να σταματήσει η ομηρεία των εργαζομένων από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

• Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα για όλους όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, καλούμε όλο το λαό να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους.

Χωρίς οικονομικούς ή άλλους αποκλεισμούς και με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος!”.