Διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία

sxoleio

sxoleio

Επιστροφή των απολυμένων εκπαιδευτικών στις θέσεις τους, επαναφορά των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και κάλυψη των κενών με διορισμούς ζητά η Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία της ΕΛΜΕ Λακωνίας με την εξής ανακοίνωση:

“Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο αριθμός των καθηγητών έχει μειωθεί κατά 35%. Πάνω από 30.000 καθηγητές, μόνιμοι και αναπληρωτές, σταμάτησαν να εργάζονται, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω έλλειψης διορισμών. Κλείσιμο σχολείων, συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών, αύξηση ωραρίου έκαναν «οικονομία». Η αύξηση της μαθητικής διαρροής εξυπηρετεί την «οικονομία» και είναι μέσα στους ανομολόγητους στόχους τους. Βασικό εργαλείο για αυτήν είναι το νέο εξεταστικό ναρκοπέδιο στα λύκεια. Εξαιτίας του προβλέπουμε μια βίαιη εξώθηση των νέων από το Γενικό Λύκειο προς το Επαγγελματικό και κυρίως τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Σ’ αυτή την υπόθεση θα ευνοηθούν μόνο όσοι έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα καταφυγής στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Η διάλυση της παιδείας είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που ασκούν κυβέρνηση – τρόικα.

Αλλά αυτό που έγινε στις 22 Ιουλίου του 2013 έχει άλλη βαρύτητα: Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.484 εκπαιδευτικοί και καταργήθηκαν πενήντα και πλέον ειδικότητες της τεχνικής εκπ/σης από το δημόσιο εκπ/κό σύστημα! Ειδικότητες που παρείχαν αυξημένη δυνατότητα εργασίας, όπως αυτές των νοσηλευτών και παραϊατρικών. Η απόκτηση πτυχίου σε αυτές τις ειδικότητες γίνεται πλέον και στα ιδιωτικά ΙΕΚ, αυξάνοντας την πελατεία τους.

Πρέπει ακόμα μια φορά να πούμε ότι οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είχαν προσληφθεί νόμιμα, πολλοί είχαν επιπλέον προσόντα (μεταπτυχιακά, δεύτερο πτυχίο, διατριβή κτλ) και δεν διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Τους έσπρωξαν όλους σε έναν Γολγοθά εγγράφων, αιτήσεων, τους υποσχέθηκαν δεκάδες φορές ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή τους και τους γέλασαν άλλες τόσες. Η ταλαιπωρία είναι διαρκής, ο εξευτελισμός, η ψυχική και οικονομική εξάντληση ατέλειωτη.

Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να είμαστε δίπλα τους. Στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι (όπως είπαν και οι ίδιοι) η κατάστασή τους δείχνει το μέλλον των υπολοίπων. Η κυβέρνηση και η τρόικα έκαναν επίδειξη πυγμής για να τρομοκρατήσουν όλους τους εργαζόμενους. Το αν το κατάφεραν ή όχι είναι στο χέρι μας να το αποδεικνύουμε καθημερινά. Έχουμε πολλούς τρόπους, από τη στάση μας στην αίθουσα και το Σύλλογο έως τη συμμετοχή μας στην εδραίωση ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος ικανού να διαμορφώνει πολιτική και να ανατρέπει την ιδεολογία που προσπαθούν να επιβάλουν, την ιδεολογία του κέρδους και της αγοράς.

Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να μην αφήσουμε να προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία, για δωρεάν παιδεία όλων των παιδιών είναι δίκαιος και θα δικαιωθεί.

Να επιστρέψουν οι απολυμένοι στις θέσεις τους.

Να λειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.

Να καλυφθούν τα κενά με διορισμούς”.