Διάσωση δύο ορειβατών στον Ταϋγέτου

diasosi oreibaton (5)

diasosi oreibaton (5)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 20.45′ της Κυριακής 10/5 η διάσωση και η μεταφορά ενός 30χρονου (Σ.Μ.) και ενός 32χρονου (Γ.Ν.), κατοίκων Θρακομακεδόνων, από την κορυφή του Ταϋγέτου «Προφήτης Ηλίας». Οι δύο άντρες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σώοι και καλά στην υγεία τους, είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και αδυνατούσαν να κατέβουν μόνοι τους σε ασφαλές σημείο. Στην επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης η οποία ξεκίνησε περίπου στις 12.40′ συμμετείχε πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, αποτελούμενο από τρία άτομα, καθώς και οκτώ μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου.

Το όλο έργο συντόνιζε ο αναπληρωτής διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης Επιπυραγός κ. Χρήστος Νικολέτος.

diasosi oreibaton (1)

Με αφορμή την επιχείρηση εντοπισμού των δύο επισκεπτών ορειβατών που αγνοούνταν στην ευρύτερη περιοχή της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου από το βράδυ της 9ης μέχρι το μεσημέρι της 10ης Μαΐου, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και το δημόσιο έπαινο προς όλουςdiasosi oreibaton (3) τους εμπλεκόμενους, φορείς και πρόσωπα, για την επιτυχή έκβαση -και ιδιαιτέρως :

στα μέλη του Βαγγέλη Αντωνόπουλο & Δήμητρα Κωστάκου (διαχειριστές ορειβατικού καταφυγίου Ταϋγέτου) και Ρούλα Τζαβιδοπούλου (Αναβρυτή) για την άμεση κινητοποίησή τους και τη συνεχή ροή πληροφοριών.

στους συνορειβάτες από τον ΕΟΣ Καλαμάτας που, πραγματοποιώντας συμπτωματικά ανάβαση στην κορυφή, ενημερώθηκαν και ανέλαβαν πρόθυμα ρόλο «ανιχνευτών», βοηθώντας ουσιαστικά την επιχείρηση που ακολούθησε.

 ► στη διοίκηση και στους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης –Παράρτημα Λακωνίας που συγκρότησαν σε «μηδενικό χρόνο» πεζοπόρες ομάδες και, με άψογο συντονισμό και κατάλληλη αξιοποίηση της συνεχούς πληροφόρησης, εντόπισαν τους αγνοούμενους ορειβάτες και τους συνόδευσαν με ασφάλεια μέχρι τη βάση.

στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης για την άμεση κινητοποίηση και τη συγκρότηση πεζοπόρου τμήματος που προωθήθηκε μέχρι το σημείο εντοπισμού των αγνοουμένων.

στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας για το ενδιαφέρον και τις επιχειρησιακές ενέργειές της.

Τις θερμές ευχαριστίες για την άψογη και απόλυτα συντονισμένη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εξέφρασε από πλευρά της και η Ελληνική Ομάδας Διάσωσης παράρτημα Λακωνίας.