Διήμερες εκδηλώσεις για την εθνική αντίσταση και τους 118 εθνομάρτυρες του Μονοδενδρίου

Με την προσήκοντα σεβασμό στους πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, το σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου διοργανώνονται εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής αντίστασης και μνήμης για τους 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι.

Το Σάββατο 26/11 το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με το δήμο διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης των 118 εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας. Στις 17.00′ στο πάρκο του οσίου Νίκωνος (μνημείο πεσόντων) θα τελεστεί τρισάγιο, και μία ώρα αργότερα, στις 18.00′, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο πνευματικό κέντρο δήμου Σπάρτης “Ευάγγελος Φιλιππόπουλος”. Εκεί, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ιωάννης Μητράκος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα “Προσεγγίσεις στη θυσία των 118”. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ “Εθνική Αντίσταση” από το αρχείο της ΕΡΤ.

Η 27ή Νοεμβρίου εξάλλου, επέτειος της μάχης του Γοργοποτάμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελληνίου εορτασμού της εθνικής αντίστασης ενάντια στα στρατεύματα κατοχής 1941-1944. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, την Κυριακή στις 10.30′ το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό και θα ακολουθήσει ομιλία από τον δικηγόρο Σπάρτης κ. Ιωάννη Νικολόπουλο. Στη συνέχεια θα γίνει μετάβαση στο ηρώο των 118 στο Μονοδένδρι, όπου στις 12.00΄ θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, προσευχή από τη φιλαρμονική του δήμου Σπάρτης, ενώ θα υπάρξει και ομιλία από εκπρόσωπο των τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων και προσκλητήριο εκτελεσθέντων.