Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 195ης επετείου της μάχης του Διρού -όταν οι ηρωίδες μανιάτισσες το 1826 με τα δρεπάνια του θερισμού απώθησαν τον στρατό του Ιμπραήμ, διαφύλαξαν την ελευθερία της Μάνης και διέσωσαν την επανάσταση-, συνδιοργάνωσαν το σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου ο δήμος Ανατολικής Μάνης με την ιερά μητρόπολη Μάνης. Οι εκδηλώσεις τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (και ειδικότερα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας) και της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Αναλυτικότερα, το Σάββατο η μητρόπολη Μάνης διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κλειστού γυμναστηρίου Αρεόπολης ημερίδα με θέμα τη συμβολή των γυναικών στην επανάσταση.

Αργότερα την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στο ακρογιάλι του Διρού η αναπαράσταση της μάχης, με τη συμμετοχή των μελών του σώματος απόδοσης τιμών του δήμου και εθελοντών.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ηρωίδας Μανιάτισσας, έργου που φιλοτέχνησε ο μανιάτης καλλιτέχνης Πέτρος Γεωργαρίου. Κατόπιν έγινε απονομή βραβείων στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων που συνδιοργάνωσε ο δήμος με τον σκοπευτικό σύλλογο «Ταίναρο», και ακολούθησε δεξίωση αθλητών και επίσημων προσκεκλημένων στην παραλία Διρού.

Την Κυριακή, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, τελέστηκε ο όρθρος και δισαρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Διρού προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, και συλλειτουργούντος του σεβασμιωτάτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’. Στη συνέχεια εψάλη η επίσημη δοξολογία.

Με το πέρας της επίσημοι και κοινό μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός του δημάρχου κ. Ανδρεάκου. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου με θέμα το μανιάτικο μοιρολόι από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αλητέχνες» και ριζίτικα τραγούδια από τους Ασηγωνιώτες του αδελφοποιημένου με τον δήμο Ανατολικής Μάνης δήμου Αποκορώνου.