Διαδήλωση αγροτών και συνταξιούχων στον Μυστρά κατά την επίσκεψη Βορίδη

Στη Λακωνία βρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός συμμετείχε αρχικά σε σύσκεψη στο διοικητήριο με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη και αντιπροσώπους φορέων και ακολούθως μετέβη στο Ινστιτούτο Μελέτης Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής σε εσπερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Σπάρτης με θέμα την αγροτική ανάπτυξη.

Τον υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος.

Κινητοποίηση από αγρότες

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά εκδήλωση διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας. Ακολούθησε πορεία προς το Ινστιτούτο Μελέτης Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου εκπρόσωποι των αγροτών και του σωματείου συνταξιούχων μίλησαν με τον κ. Βορίδη και του παρέδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες απαιτούν:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να βγάζουμε το μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή και να ζήσουμε τις οικογένειές μας.
 • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.
 • Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών. Με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 • Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.
 • Άμεση και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και γρήγορη αποζημίωση στο 100%.
 • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην τιμή που αγοράζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
 • Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
 • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της Υγείας.

Ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων, Βασίλης Σαραντόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων αγροτών. Τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

 • Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τη βοήθεια στο σπίτι ανήμπορων συνταξιούχων.
 • Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου (Ιούνης 2015 – Μάης 2016) που αφορούν στις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης στους αγρότες.
 • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών.