Διαδικτυακά μαθήματα ειδησεογραφικής παιδείας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με το News Literacy Center και το Journalists About Journalism (www.jaj.gr) και την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων για την ειδησεογραφική παιδεία και την πληροφορία στα ΜΜΕ.

Ο κύκλος μαθημάτων “6+1 εβδομάδες” είναι ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς κόστος και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αναπτύξει δεξιότητες κριτικής σκέψης, ώστε να διακρίνει καλύτερα τις αξιόπιστες πληροφορίες και ειδήσεις, που διακινούνται σε όλες τις πλατφόρμες Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Βασικά στοιχεία της ποιοτικής δημοσιογραφίας, διασταύρωση πηγών, χρήσιμα εργαλεία για όταν αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, διαφοροποίηση μεταξύ πληροφορίας/γνώμης, ορισμοί και όροι παραπληροφόρησης, ευθύνη και δεοντολογία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έλεγχος της αξιοπιστίας πληροφοριών, που παρουσιάζονται ως επιστημονικά γεγονότα, είναι μόνο μερικά από τα θέματα, που θα αναπτύξουμε από τη σκοπιά του αποδέκτη της πληροφορίας.

Ο κύκλος περιλαμβάνει:

α. Βίντεο με εισηγητές τους δημοσιογράφους: Μαρία Κατσουνάκη, Μαρία Κοζάκου, Ηλία Μαγκλίνη, Τάσο Τέλλογλου, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

β. Διαβάσματα/συνιστώμενες πηγές.

γ. Κουίζ και τεστ.

δ. Προγραμματισμένες, ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις μέσω zoom με τους εισηγητές των βίντεο και την υπεύθυνη του προγράμματος, δημοσιογράφο Σίσσυ Αλωνιστιώτου.

Πώς θα τον παρακολουθήσετε: Ο κύκλος μαθημάτων “6+1 Εβδομάδες” απευθύνεται σε άτομα άνω των 16 ετών και είναι σχεδιασμένος, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τον παρακολουθήσει τις ώρες και τις μέρες που επιθυμεί. Δηλώνοντας συμμετοχή θα σας αποσταλεί σύνδεσμος, που θα σας δίνει πρόσβαση σε όλα τα βίντεο, τα διαβάσματα/συνιστώμενες πηγές, τα κουίζ και τα τεστ των 6 εβδομάδων.

Οι εγγραφές θα γίνονται από τις 5 έως τις 20 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται μέσω e-mail (στο spartitechlab@gmail.com) ή τηλεφωνικά (στο 27310 26853) όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τις βιβλιοθήκης.