Διαδικτυακός “εισβολέας” απειλεί τα αρχεία σας

ilektroniki apati

ilektroniki apati

Εμφανίστηκε και στη χώρα μας το κακόβουλο λογισμικό «CryptoWall», που μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Το κακόβουλο λογισμικό μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το «CryptoWall» κρυπτογραφεί/κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα (όπως *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg κλπ) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία ζητείται να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom). Σε διαφορετική περίπτωση, τα αρχεία καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους. Η καταβολή του ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την οποία μπορείτε να επικοινωνείτε για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών στο 210 6476464 ή στο e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, συμβουλεύει:

Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

Συνιστάται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links)>

Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ.

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων.