Διακόσμηση: Οκτώ οφέλη από τη χρήση του ξύλου

xrisi xylou sti diakosmisi (5)

Το ξύλο είναι ένα υλικό με πολλές χρήσεις, μεγάλη ποικιλία και απίστευτες εφαρμογές. Ήταν και θα είναι πάντα στη μόδα. Δείτε μερικά από τα οφέλη του.

xrisi xylou sti diakosmisi (1)

1. Θεσπέσια φυσική όψη. Ο άνθρωπος δεν είναι «σχεδιασμένος» να απέχει από το φυσικό του περιβάλλον, το δάσος… Με τη χρήση του ξύλου εκπληρώνουμε τη ζωτικής σημασίας ανάγκη μας να είμαστε σε επαφή με τον φυσικό περιβάλλον μας.

xrisi xylou sti diakosmisi

2. Είναι ανθεκτικό και δυνατό ως υλικό. Σε σχέση με τα περισσότερα υλικά, δεν δέχεται τη συστολή και διαστολή που προκαλείται από τη θερμότητα και δεν τη μεταφέρει (ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει πολλή ηλιοφάνεια), καθώς αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που είναι μαλακό ως υλικό, έχει υψηλή μηχανική αντοχή.

xrisi xylou sti diakosmisi (3)

3. Γίνεται συνήθως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού δίνει στυλ και πολυτέλεια στο χώρο. Χαρακτηρίζεται ως «ζεστό» υλικό, καθώς δημιουργεί χώρους φιλόξενους και οικείους για κάθε χρήστη ή επισκέπτη. Εντυπωσιακό και ελκυστικό στην όψη του.

xrisi xylou sti diakosmisi (4)

4. Η αγορά ξύλινων επίπλων και διακοσμητικών υλικών είναι μια αξιόλογη επένδυση, αφού η αξία τους αντέχει στο χρόνο, όπως και η φυσική τους κατάσταση. Το ξύλο συνδυάζει την άνεση, την ομορφιά και την ποιότητα.

xrisi xylou sti diakosmisi (6)

5. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τα ξύλινα υλικά είναι ανακυκλώσιμα. Η δημιουργία τους απαιτεί λιγότερη κατανάλωση σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης η χρήση ξύλου δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το πλαστικό.

xrisi xylou sti diakosmisi (7)

6. Το ξύλο είναι ευμετάβλητο. Μπορεί να τροποποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε. Από το να αλλάξουμε το χρώμα, το σχήμα του ή ακόμη και τη χρήση του. Ανάλογα με την επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο.

xrisi xylou sti diakosmisi (8)

7. Ιδιαίτερο διακοσμητικό υλικό! Τα «νερά» του κάθε δέντρου είναι μοναδικά, κάτι που προσθέτει στο χώρο ή στο ξύλινο έπιπλο/αντικείμενο μια χαρακτηριστική ιδιομορφία που δεν θα τη δούμε πουθενά αλλού.

xrisi xylou sti diakosmisi (9)

8. Εύκολο στη συντήρηση και περιποίησή του. Με τα κατάλληλα υλικά και ελάχιστο χρόνο μπορούμε να ανακαινίσουμε παλιά ξύλινα έπιπλα, καθώς και να διατηρήσουμε τα καινούργια σε καλή κατάσταση. Το ξύλο δεν σκουριάζει και, με τη σωστή και καθιερωμένη συντήρηση, δεν σαπίζει.

xrisi xylou sti diakosmisi (10)

Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη ξύλου και καλό είναι να κάνουμε τη σωστή επιλογή του είδους, ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα σε στέγες, μπαλκόνια, ταβάνια κυρίως χρησιμοποιούμε πεύκο, έλατο κ.ά., στα κουφώματα και στα δάπεδα/παρκέτα δρυ, καρυδιά κ.ά., ενώ στην επιπλοποιία οξιά, δεσποτάκι κλπ. Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να παραμελήσουμε τη συντήρηση και επισκευή του όπου χρειάζεται.

Χριστίνα Τσαγκαράκη

διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων

(e-mail: tsagkarakichr@yahoo.gr, Facebook)