ΚΚΕ: “Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει ο καταρροϊκός πυρετός”

KKE logo

KKE logo

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού κατέθεσε η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Διαμάντω Μανωλάκου:

“Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο, που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Μετά την εμφάνιση των πρώτων εστιών σε κοπάδια στο Ξηροκάμπι Λακωνίας ακολούθησε επέκταση στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ήδη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελ/σου αναφέρει ταχύτατο ρυθμό εξάπλωσης και ότι έχουν προσβληθεί 88 κοπάδια σε όλη την Περιφέρεια, με διαπιστωμένα κρούσματα σε 30 κοπάδια στην Αρκαδία, 45 στη Λακωνία, 11 στη Μεσσηνία και από ένα σε Αργολίδα και Κορινθία, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αφού υπάρχουν πολλά περιστατικά προς διερεύνηση. Χαρακτηριστικά, τα μολυσμένα κοπάδια στη Λακωνία έφτασαν την Παρασκευή (20/6) τα 60, από 45 που ήταν την Πέμπτη (19/6), ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος επέκτασης σε Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κτηνιατρικού και λοιπού προσωπικού των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, που βρίσκονται για χρόνια υποστελεχωμένες εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για την κάλυψη των αναγκών και με περιορισμένες τις δυνατότητες μετακινήσεων του ελάχιστου προσωπικού τους, η ολιγωρία εκ μέρους κυβέρνησης και περιφέρειας συμβάλλει στην ταχύτατη επέκταση των εστιών.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των χαρατσιών, των φόρων και συνολικά της αντιαγροτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ζητούν:

– Άμεσα και γρήγορα να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωτιολογικής διερεύνησης με ταυτόχρονους ψεκασμούς, για να εμποδιστεί η επέκταση της ασθένειας. Να γίνει μακροσκοπική εξέταση σε κάθε κοπάδι ξεχωριστά και να παρθούν δείγματα για έλεγχο. Να εξεταστούν όλα τα κοπάδια και γρήγορα να βγουν τα αποτελέσματα.

– Τη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο.

– Την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

α) Τι άμεσες ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη επιδημία, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειές της στους κτηνοτρόφους.

β) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των κτηνοτρόφων”.