Διαφθορά – Διαπλοκή – ΜΜΕ: Ένα “τρίγωνο” που καίει την κοινωνία

ekdilosi SYRIZA diafthora Sparti (1)

“Διαφθορά – διαπλοκή και ΜΜΕ” ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Σπάρτης. Παρευρέθησαν ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο δημοσιογράφος Νίκος Ανδριόπουλος και ο βουλευτής του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτης. Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο” Κώστας Αρβανίτης δεν κατάφερε να παραστεί τελικά λόγω ασθένειας. Έτσι η συζήτηση περιστράφηκε γενικώς γύρω από τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, με τον γγ να προβαίνει σε αναλυτική παρουσίαση των κυβερνητικών ενεργειών.

Εν σχέσει πάντως με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Ανδριόπουλος: “Το περισσότερο χρήμα παγκοσμίως διακινείται για την πληροφόρηση και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης”

Ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με τη διαπλοκή στα ΜΜΕ, ο δημοσιογράφος Andriopoulos NikosΝίκος Ανδριόπουλος υποστήριξε πως “το περισσότερο χρήμα παγκοσμίως δεν διακινείται για όπλα, ναρκωτικά και πορνεία, αλλά για την πληροφόρηση και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα”. Συνέχισε προσθέτοντας πως η διαπλοκή στα ΜΜΕ “αποτελεί ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες”, προτρέποντας τον κόσμο να αξιολογεί ό,τι λαμβάνει ως ενημέρωση.
Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο, “ώστε να λειτουργήσει η παραγωγή της ενημέρωσης με όρους αγοράς και όχι με όρους Κολομβίας”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Βασιλειάδης: “Κατά πάσα πιθανότητα τα κανάλια θα τα ξαναπάρουν οι ίδιοι”

Ο κ. Βασιλειάδης από την πλευρά του ανέφερε πως “η διαφθορά – διαπλοκή και τα ΜΜΕ αποτελούν τομείς που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και αφορούν τη διασφάλιση δημοσίου χρήματος”. Χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα αυτό ως “μια συνεχή μάχη χωρίς οπισθοχωρήσεις που δίνεται από την πρώτη μέρα, με μεγάλη τόλμη και αποτελέσματα, και η οποία θα φτάσει μέχρι το τέλος”.

Vasileiadis GiorgosΣχετικά με την προκήρυξη της αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας ο γγ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει και φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. “Το σημαντικό για εμάς”, ανέφερε, “είναι όποιος κατέχει δημόσιες συχνότητες να πληρώνει το φόρο και τις υποχρεώσεις του όπως κάθε έλληνας πολίτης και κάθε ελληνική επιχείρηση. Πρέπει να μπει μια τάξη στις επιχειρήσεις αυτές. Να είναι βιώσιμες και με σοβαρές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, γιατί σήμερα πρόκειται για συνθήκες γαλέρας”.

Όσον αφορά στους επικείμενους αγοραστές των εθνικών τηλεοπτικών καναλιών, ο κ. Βασιλειάδης εκτίμησε πως οι άδειες κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν στους ίδιους. “Έχουμε καπιταλισμό. Αυτοί που έχουν τα λεφτά στη χώρα είναι συγκεκριμένοι. Έχουν μπει μέσα (σ.σ. στο διαγωνισμό) δικλείδες, αλλά -μη γελιώμαστε- οι δικλείδες στο σύστημα αυτό, εύκολα-δύσκολα, ξεπερνιούνται. Το θέμα είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός που να τους ελέγχει”, δήλωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το μηχανισμό ελέγχου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο γγ απάντησε πως “δυστυχώς το ΕΣΡ δεν λειτουργούσε και είναι ένα στοίχημα το να λειτουργήσει, για να μπορέσει να βάλει κανόνες σε αυτό που έρχεται”, ενώ στηλίτευσε και την αρνητική στάση που τηρεί η αντιπολίτευση ως προς την ανασυγκρότηση της ανεξάρτητης αυτής αρχής.

“Ακολουθεί σχέδιο εξυγίανσης και για τα περιφερειακά ΜΜΕ”

Ο κ. Βασιλειάδης ενημέρωσε ακόμη πως υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης και για τα περιφερειακά ΜΜΕ, το οποίο θα ακολουθήσει αμέσως μετά τα κεντρικά. “Η διαπλοκή είναι ίδια, τα νούμερα αλλάζουν”, είπε. “Θα πρέπει να μπουν να μπουν κανόνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου ραδιοφωνικοί σταθμοί και εφημερίδες με παράνομες άδειες έπαιρναν κρατική διαφήμιση πολλές φορές μεγαλύτερη από νόμιμα μέσα”.

Αραχωβίτης: “Η ελληνική αγορά αντέχει τέσσερις συχνότητες”

Ο λάκωνας βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης σχολιάζοντας ανέφερε πως “η διαπλοκή είναι ένα τρίγωνο. Η μία γωνία είναι οι τράπεζες, η άλλη τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η κορυφή του τριγώνου είναι τα ΜΜΕ. Μεταξύ Araxovitis - Fragkisαυτών των τριών γωνιών επικοινωνεί χρήμα, το οποίο είναι μαύρο, που τις περισσότερες φορές σε κάποιο σημείο ξεπλένεται. Αυτό το τρίγωνο μέχρι τώρα έλεγχε και άλλαζε κυβερνήσεις. Η παρέμβασή του στο πολιτικό σκηνικό ήταν δεδομένη και ήταν κάτι που ζήσαμε πάρα πολύ έντονα ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (…) Έφτασε όμως η στιγμή αυτό να σταματήσει”.

Σχετικά με την προϊούσα αδειοδότηση των καναλιών ο κ. Αραχωβίτης είπε πως αυτά, “σήμερα, εκτός από τεχνικά, έχουν και οικονομικά ζητήματα”, υποστηρίζοντας πως “η ελληνική αγορά αντέχει νόμιμα, τεχνικά και οικονομικά, τέσσερις συχνότητες”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναπτύχθηκε διάλογος με το κοινό, το οποίο προήγαγε τη συζήτηση, θέτοντας πλήθος ερωτημάτων στους ομιλητές και αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ζήτημα με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον.

Α.Ρ.