Διαψεύδει την εκχώρηση αρχαιολογικών μνημείων στο Υπερταμείο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Επικαλούμενος το νομικό πλαίσιο (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας διευκρινίζει ότι από τα ακίνητα που μπορούν να μεταβιβαστούν από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ ΑΕ εξαιρούνται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής (όπως πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δηλαδή όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

“Αυτό που εξετάζεται” συνεχίζει σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ “είναι μια λίστα δεδομένων ακινήτων που αποτελούν δημόσια περιουσία. Η υπουργική απόφαση είναι σαφής ότι όσα από αυτά εγκύπτουν σε εξαιρέσεις, δηλαδή αρχαιολογικοί χώροι ή περιβαλλοντικής αξίας, εξαιρούνται. Μέσα από τη διαδικασία αυτή κάθε ένας κωδικός θα έχει περιγραφή και χαρακτηρισμό για να γίνει εκκαθάριση της λίστας. Δεν μεταγράφηκαν στην ΕΤΑΔ ΑΕ μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι. Δόθηκε λίστα με ΚΑΕΚ ακινήτων, ώστε να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος, να διαπιστωθεί ποια ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρεσίμων που προβλέπει ο νόμος και να μην προχωρήσει για τα συγκεκριμένα δημόσια ακίνητα η πράξη μεταβίβασης της κυριότητας στην ΕΤΑΔ ΑΕ”.

Στη συνέχεια καταφέρεται εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσάπτοντάς της πολιτική σκοπιμότητα και ζητώντας της εξηγήσεις “για τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα, και για τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είναι σε συζήτηση για το πώς θα επιστρέψουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Τα ακίνητα της Πλάκας και το ίδιο το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού με αποφάσεις της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων του 2013 και 2014 με υπογραφές μεταξύ άλλων υπουργών της κ. Κεφαλογιάννη και του Άδ. Γεωργιάδη (που πρωτοστατούν σε αυτό τον θόρυβο) μεταβιβάστηκαν πλήρως ως κυριότητα στον ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώλησή τους, ο οποίος ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε”.