Διευκρινίσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων από το Δήμο Σπάρτης

adespota

Μέτρα για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς -τα οποία βάσει νόμου προβλέπεται να ζουν ελεύθερα στο οικείο φυσικό τους περιβάλλον- έχει αναλάβει ο δήμος Σπάρτης.

Όπως ενημερώνει, έχει ενοικιάσει χώρο για την προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψή τους. Τα ζώα που πρωτοεμφανίζονται αδέσποτα στο δήμο μας περισυλλέγονται είτε από αρμόδιους υπαλλήλους είτε μετά από εθελοντική συνεργασία φιλόζωων συμπολιτών μας και υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, εμβολιάζονται, στειρώνονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά (ο δήμος έχει συνάψει ειδική σύμβαση συνεργασίας με ιδιώτη κτηνίατρο). Τα ζώα συντροφιάς που είναι υγιή μπορούν στη συνέχεια να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα, φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία ή επανεντάσσονται -εφόσον δεν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά- σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο στο οικείο φυσικό περιβάλλον τους εντός των ορίων του δήμου.

Σύμφωνα με το δήμο, καθ’ όλο το 2015 και στο πρώτο τετράμηνο του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί εντατικότατες ενέργειες για στείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων, κυρίως θηλυκών, ζώων, πέρα από τις λοιπές κτηνιατρικές φροντίδες. Οι στειρώσεις ανήλθαν σε 120, οι λοιπές κτηνιατρικές πράξεις ξεπέρασαν τις 600 (συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγχειρητικών επεμβάσεων τραυματισμένων ζώων), ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για την περίοδο 2015 και 2016 έφθασε τις 40.000 ευρώ.

Η δαπάνη για τις τροφές που αγοράστηκαν για την περίοδο 2015 και 2016 ανήλθε στο ποσό των 36.000 ευρώ περίπου και η φροντίδα τους γενικότερα από ειδικό εξωτερικό συνεργείο κόστισε 24.000 ευρώ περίπου.

Κατανοώντας τους δημότες και τα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί με τη συνεχή εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες, ο δήμος Σπάρτης σημειώνει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό τυχόν επικίνδυνων ζώων, τη μεταφορά τους στο καταφύγιο και την παρακολούθησή τους. Ήδη περισσότερα από 200 σκυλιά όλων των ηλικιών βρίσκονται για προσωρινή φύλαξη και θεραπεία εντός του χώρου του καταφυγίου.

Υπενθυμίζεται τέλος η νομική αυστηρή υποχρέωση που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων για την ηλεκτρονική καταγραφή των τετράποδων φίλων, πέρα από τις όποιες άλλες κτηνιατρικές φροντίδες.

Για επικοινωνία με το δήμο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν στην τηλεφωνική γραμμή 15460.