Διερεύνησαν προοπτικές συνεργασίας ο Κινέζος πρέσβης και ο δήμαρχος Σπάρτης

Στις 19 και 20 Απριλίου, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Τζόου Σιαολί επισκέφθηκε τη Σπάρτη. Την πρώτη μέρα συναντήθηκε με το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ιστορία της πόλης, και την επομένη επισκέφτηκαν μαζί τepiskepsi Kinezou presvi (1)ην αρχαία Σπάρτη και την καστροπολιτεία του Μυστρά, όπου ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας σε ζητήματα εμπορικών συναλλαγών, τουριστικής ανάπτυξης, πολιτιστικής κληρονομιάς και παιδείας. Εκτός των άλλων, συμφωνήθηκε η ένταξη των σπαρτιατικών προϊόντων στην ψηφιακή εμπορική πλατφόρμα της κινέζικης πρεσβείας, γεγονός που μπορεί να προσδώσει σημαντική οικονομική ώθηση στην τοπική οικονομία.

episkepsi Kinezou presvi (3)

Για το Νοέμβριο 2017, συζητήθηκε η εδώ πραγματοποίηση του 2ου διεθνούς συνεδρίου με αφορμή το «Μαραθώνιο δρόμο», όπου θα παραβρεθούν δήμαρχοι και αξιωματούχοι κινεζικών πόλεων, καθώς και η υλοποίηση πολιτιστικών ημερίδων οι οποίες θα φιλοξενηθούν στη Σπάρτη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αδελφοποιήσεις με κινέζικες πόλεις, ώστε να αναπτυχθούν οι γέφυρες των πολιτισμικών και οικονομικών συναλλαγών.

episkepsi Kinezou presvi (4)

Στον τομέα της παιδείας ο πρέσβης προσέφερε σειρά υποτροφιών εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας σε μαθητές και φοιτητές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασε για την ανταλλαγή κινέζων και ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού), καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ του τοπικού τμήματος με αντίστοιχα κινεζικών πανεπιστημίων.

Τέλος, συζητήθηκε και η πρόσφατη δημιουργία αμφικτιονίας αρχαίων ελληνικών πόλεων, όπου συμμετέχει και η Σπάρτη, γεγονός το οποίο στηρίζεται με ιδιαίτερη θέρμη από τον κ. Σιαολί.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του δήμου και δημοτική σύμβουλος κ. Χριστίνα Μακρυσοπούλου και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Χρήστος Αλεξάκος.