Δικηγόροι: “Αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ”

foros akinitwn

foros akinitwn

Ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «για την αντισυνταγματικότητα, αλλά και τις συνέπειες από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η επιβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, πλέον του αντισυνταγματικού χαρακτήρα του, επιφέρει συνέπειες οι οποίες «θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνικοοικονομική υπόσταση των φορολογουμένων, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και, επιπλέον, πλήττουν βάναυσα την ανάπτυξη του συναφούς πεδίου της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμα σημειώνεται ότι κατά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ αγνοήθηκε το στοιχείο της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων, με συνέπεια η φορολόγηση να καταλήγει απροκάλυπτα σε δήμευση της περιουσίας των πολιτών. «Η μη συνεκτίμηση της συνολικής εισοδηματικής καταστάσεως του υπόχρεου οδηγεί στην επιβολή υπέρμετρων βαρών, ως προς τα οποία υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ανταποκρίσεως στην καταβολή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι πρέπει να επέλθει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινής πείρας και της συναλλακτικής πρακτικής, αλλά και το κράτος να ανταποκρίνεται στις νόμιμες υποχρεώσεις του, ενώ η όλη αυτή κατάσταση πλήττει καίρια τη λειτουργία της κτηματαγοράς.

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής καλεί τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, λόγω της αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ αλλά και της έντονης κοινωνικής αναστάτωσης που έχει προκαλέσει, να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να αποκαταστήσουν τις αδικίες.

(με πληροφορίες από το tovima.gr)