Παπαγεωργίου: “Οι γιατροί μας είναι ήρωες”

Papageorgiou Evi

giatroi symvoulio

Περισσότερο με… ιατρικό παρά με δημοτικό έμοιαζε το χθεσινό συμβούλιο στο δημαρχιακό μέγαρο. Πρώτο θέμα της ειδικής αυτής συνεδρίασης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του νομού και τα αγροτικά ιατρεία, με το δημοτικό συμβούλιο να καλείται να εκφράσει θέση.

Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Μαρία Τσιρώνη, οι ιατροί της νοσηλευτικής μονάδας Σπάρτης κ.κ. Κρητικός και Γεωργαντάς, η διοικήτρια κ. Εύη Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Καλαμπαλίκης, καθώς και ο κ. Πρεζεράκος ως εκπρόσωπος του τμήματος Νοσηλευτικής και ο κ. Ιωάννου από το Σύλλογο Φοιτητών του ΑΕΙ. Παρέστη επίσης και έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Βαβαρούτσος.

Παπαγεωργίου: “Οι δυνατότητές μας είναι συγκεκριμένες, κάνουμε ωστόσο το καλύτερο δυνατό”

Αναλύοντας τα προβλήματα λειτουργίας της μονάδας της Σπάρτης, η κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε πως ειδικά η Παθολογική Κλινική βρίσκεται σε οριακό σημείο, λειτουργώντας με δύο παθολόγους «ήρωες», οι οποίοι την κρατούν ανοικτή χωρίς να έχει κλείσει ούτε μία μέρα. Στο συγκεκριμένο τμήμα τα κενά των οργανικών θέσεων ανέρχονται σε τέσσερα,
ενώ γενικότερα στο νοσοκομείο καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Από το «παγωμένο» μέτωπο των προσλήψεων τα νέα δεν εμπνέουν αισιοδοξία, αφού στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας βρίσκονται προς το παρόν μία θέση παθολόγου και έξι νοσηλευτών.

Οι αγροτικοί γιατροί στη Λακωνία υφίστανται επίσης μεγάλη ταPapageorgiou Eviλαιπωρία, καθώς «έχουν γίνει λάστιχα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοικήτρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες.

Η κ. Παπαγεωργίου στάθηκε πάντως ιδιαίτερα στη συνδρομή της νοσηλευτικής μονάδας Μολάων για τη λειτουργία της αντίστοιχης στη Σπάρτη, μην παραλείποντας να εξάρει τη φιλοτιμία των εργαζομένων των δύο δομών υγείας, χάρις στους οποίους αυτές κρατιούνται.

Ερωτώμενη τέλος για το χρόνο παράδοσης της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Σπάρτης, απάντησε πως αυτή αναμένεται έως το τέλος του έτους.

Απαραίτητη η πολιτική λύση

Εάν υπάρχει μία συνισταμένη των τοποθετήσεων που ακολούθησαν και του διαλόγου που αναπτύχθηκε, αυτή είναι ότι οι δομές υγείας του νομού έχουν φθάσει στα όριά τους –αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει– και ότι απαιτείται πλέον πολιτική βούληση για τη λύση των προβλημάτων.

GeorgantasΙδιαίτερα σημαντική ήταν η έκκληση του ιατρού της Παθολογικής κ. Γεωργαντά, ο οποίος έκανε λόγο για εξάντληση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού, με πιθανότατο πλέον το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους λόγω κόπωσης. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρεται επίσης η επισήμανση του κ. Κρητικού περί έλλειψης μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο, αλλά και η υπολειτουργία της Χειρουργικής όπως τέθηκε από τον κ. Καράτζαλη.

Με δεδομένα λοιπόν τα οργανικά κενά, οι παριστάμενοι σημείωσαν την ανάγκη προκήρυξης θέσεων μόνιμων ιατρών στο νοσοκομείο της Σπάρτης, και μάλιστα άμεσα. Εξάλλου, θετικά αποτιμήθηκε και η πρόταση για διεκδίκηση ίδρυσης ΠTsironi - Kritikosανεπιστημιακής Κλινικής, που θα έχει αντίκτυπο και στη λειτουργία του ΑΕΙ Νοσηλευτικής.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης επιβεβαίωσε τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο διεκδίκησης που προέβαλαν η διοίκηση και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας. Ενημέρωσε τέλος πως ο δήμος προχωρά στον αποχαρακτηρισμό συγκεκριμένου χώρου, στην περίπτωση που θα καταστεί εφικτή μελλοντικά η δημιουργία ενός κέντρου υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Σπάρτης.