Διοικητήριο: Παράσταση διαμαρτυρίας και συζήτηση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης

Το ΔΣ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» με την ΕΛΜΕ Λακωνίας ανέλαβαν την πρωτοβουλία μιας κοινής παράστασης διαμαρτυρίας (όλων των συλλόγων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης Λακωνίας) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Στη συνάντηση που έγινε με τους διευθυντές εκπαίδευσης στο διοικητήριο Λακωνίας την Παρασκευή 10 Μαρτίου ήταν παρόντα τα ΔΣ του ΣΕΠΕ Λακεδαίμονος και της ΕΛΜΕ Λακωνίας, καθώς και οι δύο αιρετοί της α/θμιας. Μετά τις τοποθετήσεις των προέδρων των ΔΣ και των δύο βαθμίδων ακολούθησε διαλογική συζήτηση. Τεθηκαν υπόψιν των στελεχών της εκπαίδευσης της περιοχής μας τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς και δυσχεραίνουν το έργο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Επιγραμματικά τα θέματα αυτά έχουν να κάνουν με τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των αναπληρωτών, την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, την κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο ολοήμερο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, την απόδοση των οργανικών θέσεων στους δικαιούχους, τις μεταθέσεις, τη στήριξη και ενίσχυση της ειδικής αγωγής, την ένταξη των προσφυγόπουλων στο ελληνικό σχολείο. Πρωτίστως όμως τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών όλων των αναπληρωτών. Πρόκειται για ζήτημα που χρόνια τώρα –εξαιτίας της μη λύσης του– υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθιστώντας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς ομήρους των πολιτικών βουλήσεων και εξυπηρετήσεων.

Και οι δύο διευθυντές εκπαίδευσης συμφώνησαν μεν με τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ιδιαίτερα με την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς, αλλά δεν δεσμεύτηκαν στα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν. Είπαν ότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία κάθε χρόνο, αλλά και ότι ο θεσμικός τους ρόλος είναι διαφορετικός. Για τα Σχολικά Δίκτυα Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) ενημέρωσαν ότι η διαδικασία έχει ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια, λόγω της ίδρυσης (μέσα στο 2016-17) νέων τμημάτων ένταξης που πρέπει να προστεθούν, ενώ το ζήτημα της πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και συνεργάζονται από κοινού με τις υπηρεσίες του δήμου για την επίλυσή του.

Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη για μια νέα συνάντηση, περισσότερο διευρυμένη, που θα συμπεριλαμβάνει και εκπροσώπους των γονέων, των μαθητών και άλλων κοινωνικών φορέων, αφού τα προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση είναι ευρύτερα.