Διχασμένο το συμβούλιο στην εγκατάσταση μεταναστών στη Σπάρτη

Με μία πολύωρη συζήτηση σχεδόν πέντε ωρών, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες, ύστερα από αίτημα πολιτών, για την έκφραση θέσης σχετικά με την εγκατάσταση μεταναστών στο δήμο Σπάρτης. Στη συνεδρίαση παρευρέθη πλήθος κόσμου, που εξέφρασε και τις δύο κοινωνικές απόψεις, ενώ έγιναν και πολλές τοποθετήσεις από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.

Κατηγορηματικά αντίθετος ακόμη και στην προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών δήλωσε πως είναι ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, καθώς όπως είπε “τέτοιες εγκαταστάσεις, έστω και προσωρινές, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και τριβές στις τοπικές κοινωνίες και διαταράσσουν βάναυσα τη ζωή των κατοίκων και τις κοινωνικές ισορροπίες”. Συνέχισε λέγοντας πως “τα άτομα που έχουν έρθει στη χώρα διαφέρουν κατά πολύ από εμάς σε ήθη, συμπεριφορές, έθιμα, αντιλήψεις, θρησκεία κλπ. Επιπλέον η Σπάρτη και ο δήμος στερούνται επαρκών δομών, όπως νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, τοπικές συγκοινωνίες κ.ά., ενώ καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια συνεννόησης με τους ρομά, οι σχέσεις με τους οποίους σε πολλά χωριά είναι τεταμένες”. Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται “σε κατάσταση πολιορκίας” και πως “η κυβέρνηση βασανίζεται να βρει λύσεις σε ένα τραγικά δύσκολο πρόβλημα”. “Αντιλαμβάνομαι τον ανθρώπινο πόνο κι ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προσπάθεια επίλυσης τους θέματος, που μάλλον χειροτερεύει αντί να πηγαίνει σε ύφεση”.

Δήλωσε ωστόσο πως δεν θέλει να πει πολλά σχετικά με το ζήτημα, πριν ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. “Θα προσδιορίσω την ακριβή στάση μου μόλις πάρω κάποιες τελικές διαβεβαιώσεις, οι οποίες κι αυτές είναι κάπως ρευστές” είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας πως πρέπει αρχικά να απαντηθούν ερωτήματα όπως πόσους έχει κατά νου να στείλει σε κάθε δήμο και πόλη η κυβέρνηση, από ποια χώρα (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ ή Συρία), ποιου θρησκεύματος, εάν θα πρόκειται για οικογένειες κλπ. Επίσης, εάν θα υπάρχει πρόβλεψη για θέματα υγείας, υγιεινής, περίθαλψης, αντιμετώπισης τυχόν λοιμωδών νόσων, παιδείας και εκπαίδευσης, ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων εγκληματικότητας κλπ. Τέλος διερωτήθηκε πόσο προσωρινή θα είναι η εγκατάστασή τους στην περιοχή κι αν υπάρχει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους.

Ο κ. Δούκας ενημέρωσε ακόμη το κοινό πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει θα ήθελαν να εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο της πόλης οικογένειες από τη Συρία -περίπου 390 με 400 άτομα. Το πως θα χειριστεί ωστόσο το θέμα δήλωσε πως θα το προσδιορίσει μόλις λάβει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. “Ελπίζω να μπορώ πολύ σύντομα να πληροφορήσω τους συμπολίτες πώς έχουν τα πράγματα και τι μπορούμε ουσιαστικά και στην πράξη να κάνουμε (…) Η θέση μου είναι ότι είμαστε αντίθετοι. Το τι ακριβώς θα πράξουμε και πώς θα αντιδράσουμε θα το δούμε ανάλογα με το ποια είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται”.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κ. Αργειτάκο να στέκεται στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης. “Να δούμε το κυβερνητικό σχέδιο για να μπορέσουμε να κινηθούμε” είπε. Δήλωσε πάντως κι αυτός αντίθετος στην εγκατάστασή τους.

Σε άλλο κλίμα ο κ. Βαλιώτης υποστήριξε πως “πρέπει να δούμε πώς θα αγκαλιάσουμε και θα περιθάλψουμε αυτούς τους ανθρώπους. Χρέος της Πολιτείας είναι να λάβει μέτρα ώστε οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ να έχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και όλες τις δομές, προκειμένου να αφομοιωθούν και να ενταχθούν στην κοινωνία”. Τόνισε επίσης την ανάγκη “να βρει τον τρόπο η κυβέρνηση να ανοίξουν τα σύνορα για να πάνε οι άνθρωποι εκεί που ζητούν. Αν θέλουν να μείνουν σεβόμενοι τη δική μας κοινωνία, να μείνουν και να αφομοιωθούν”. Κι ίδιος όμως παρέπεμψε στο μέλλον τη διατύπωση οριστικών θέσεων ελλείψει επίσημης ενημέρωσης.

Τοποθετούμενος τέλος ο κ. Βουνάσης δήλωσε πως δεν πρόκειται για ζήτημα ενημέρωσης αλλά ουσίας. Όπως είπε, “το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Σήμερα πρέπει να φύγουμε από εδώ (σ.σ. δημοτικό συμβούλιο) καταδικάζοντας τις αιτίες του πολέμου. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και ενάντια στον πόλεμο”. Στην πορεία του λόγου του αναφέρθηκε επιπλέον στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα hotspots, που “πρέπει να κλείσουν και να ανοίξουν τα σύνορα να πάνε οι άνθρωποι όπου θέλουν”, για να συμπληρώσει πως “είμαστε υποχρεωμένοι ως άνθρωποι και ως κοινωνία να τους περιθάλψουμε. Να φτιάχνουν υποδομές ώστε να μπορούν να ζουν ανθρώπινα και να έχουν υγεία και παιδεία”. Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης, εξίσου αναγκαίο είναι να αντιμετωπιστεί “ο φασισμός που έχει αρχίσει να εκκολάπτεται”.