Δούκας: “Πάντα θα υπάρχουν οι πέντε του χωριού που δεν τους αρέσει τίποτα”

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, η πρώτη διά ζώσης μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (4/5), κεκλεισμένων των θυρών, στο κλειστό δημοτικό στάδιο. Μεταξύ άλλων τους αιρετούς απασχόλησε και η ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Πριστούρη σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στη Σπάρτη στις 13 Μαρτίου και είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή του υπόλοιπου προγράμματος της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.

Ο κ. Πριστούρης φοβούμενος, όπως, είπε, πως θα παρέλθει ο χρόνος, μίλησε για όσα συνέβησαν χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως ένα γεγονός που αμαύρωσε την πόλη και την ιστορία της. “Δυστυχώς η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας σταμάτησε στην πόλη μας, ένα διεθνές γεγονός που έγινε είδηση σε εθνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης (Washington Post, CNN, The Mirror κ.ά.)”, δήλωσε ο δημ. σύμβουλος, για να συμπληρώσει πως “δυστυχώς αποτύχαμε και σε αυτή τη διοργάνωση, όπως είχαμε αποτύχει και στη διοργάνωση του Σπάρταθλον, όπως είχαμε αποτύχει με τις εσωτερικές σας ίντριγκες και στη Σπαρτακιάδα”.

“Ήμουν αυτός που είχα ρωτήσει στο δημοτικό συμβούλιο τρεις μέρες πριν πραγματοποιηθεί η λαμπαδηδρομία ποια είναι η οργανωτική επιτροπή. Όταν σε άλλους δήμους υπήρχε οργανωτική επιτροπή, η οποία είχε δουλέψει τρεις και τέσσερις μήνες νωρίτερα, η αντίστοιχη στην πόλη μας άρχισε να δουλεύει μόλις την τελευταία εβδομάδα. Μία επιτροπή που, σύμφωνα με τα λεγόμενα σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο, αποτελείτο από δύο άτομα, τον κ. Βακαλόπουλο και τον κ. Κακούρο”, τόνισε ο κ. Πριστούρης. Επιπλέον μνημόνευσε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας από τις 10 Μαρτίου που “όριζε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις άνω των 60 ατόμων. Εγκύκλιος που δεν εφαρμόστηκε στη δική μας περίπτωση. Έγιναν πάρα πολλά οργανωτικά λάθη και παίξατε με την υγεία των συμπολιτών μας!”. Έκρινε τέλος πως “η οργανωτική επιτροπή και ο Αθλητικός Οργανισμός απέτυχαν και γίναμε διεθνώς ρεζίλι”, καθώς “δεν φρόντισαν να κλείσουν την πρόσβαση του πλήθους στο άγαλμα του Λεωνίδα”.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος αντέκρουσε τις κατηγορίες, στηρίζοντας την άποψη πως η οργανωτική επιτροπή ακολούθησε το πρωτόκολλο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ανέφερε ακόμη πως στην αντίστοιχη διοργάνωση της Καλαμάτας ο κόσμος που παρευρέθηκε ήταν ακόμη περισσότερος. “Οι καλαματιανοί θεώρησαν πως ήταν τιμή τους να περάσει η φλόγα από εκεί, εμείς θεωρούμε πως δεν είναι τιμή μας και το εκμεταλλευόμαστε για μικροπολιτική”, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως “αυτό που έγινε με τον Butler και την κουστωδία ήταν μια διαφήμιση για τον τόπο μας”. Επέμεινε εξάλλου στην άποψη πως ως δήμος είχαν ενημερώσει τον κόσμο με ανακοινώσεις να μην προσέλθει και πως το κοινό που περιστοίχιζε τον διάσημο ηθοποιό αποτελείτο από δημοσιογράφους -διαπιστευμένους και μη- και κόσμο που ήθελε να βγάλει φωτογραφίες. “Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό”, τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Βακαλόπουλος.

Ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας υπογράμμισε την αξία της έλευσης “ενός από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στον κόσμο”, “με τη διαφήμιση που έγινε στην πόλη να είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “μόνο στην Ιαπωνία είδαν τη Σπάρτη, που δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχει ως πόλη, πάνω από 80 εκατ. άτομα”.

Με το σκεπτικό αυτό εξαπέλυσε κατηγορίες για “φτηνή, επιπόλαια αντιπολίτευση”, υποστηρίζοντας πως “η Σπάρτη δεν έκανε ανοικτή συγκέντρωση, αλλά συμμετείχε στην ειδική τελετή λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ”. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η δημοτική αρχή προέβη τουλάχιστον σε πέντε ανακοινώσεις προς τον λαό της Σπάρτης, στις οποίες τον καλούσε να μην προσέλθει.

Συνεχίζοντας δήλωσε πως “από την αρχική τελετή στον Μυστρά μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα, περίπου 6 χλμ, οι δρόμοι είχαν λιγότερη κίνηση απ’ ό,τι μια συνηθισμένη καθημερινή μέρα”.

Κατηγόρησε τέλος ο κ. Δούκας όσους άσκησαν κριτική: “Ούτε ένας δεν έστειλε επιστολή σχετικά με όσα γίνονταν στις λαϊκές, στα φαρμακεία, στα σουπερμάρκετ, που είχαν δεκαπλάσιο κόσμο εκείνες και τις επόμενες ημέρες”. Ως επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή του παρέθεσε τα 3.000 εισιτήρια που “έκοψε” ο “Αστέρας” Βουλιαγμένης, 400 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στη Μαλακάσα και μια δικαστική υπόθεση που εκδικαζόταν πέντε μέρες μετά τα γεγονότα της φλόγας και η οποία, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, συγκέντρωσε πάνω από 1.000 άτομα.

Έκλεισε λέγοντας πως “κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για όσους δουλεύουν στα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία. Κανείς δεν έστειλε μια επιστολή να δούμε τι θα κάνουμε για όλους αυτούς που δουλεύουν στην περιοχή της Σπάρτης. Κανείς δεν έδειξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τις φυλακές, τα γηροκομεία και τον κόσμο που συνωστίζεται εκεί, αλλά κάναμε αντιπολίτευση σε μία μέρα δόξας για τη Σπάρτη”.

Μάλιστα από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν αιχμηρές φράσεις όπως “αντιπολίτευση που πέφτει πολύ χαμηλά” και “πάντα θα βρεθούν αυτοί οι πέντε του χωριού που δεν θα τους αρέσει τίποτα”.