Δραστήρια και δημιουργική η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη Λακωνία

paroysiasi programmaton (7)

paroysiasi programmaton

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου του διοικητηρίου η εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/-τριών.

paroysiasi programmaton (1)

Για το σχολικό έτος 2014-2015 εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες του νομού συνολικά 247 προγράμματα, εκ των οποίων 21% ανήκουν στην κατηγορία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, 24% αντλούν τα θέματά τους από τον πολιτισμό, ενώ την πρώτη θέση κατέχουν τα προγράμματα αγωγής υγείας με ποσοστό 55%. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ενταχθεί στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το δήμο Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

paroysiasi programmaton (2)

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας δημιούργησε και διένειμε σε όλες τις σχολικές μονάδες, χάρη στην ευγενική χορηγία του δήμου, ημερολόγιο περιβάλλοντος, το οποίο δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος της αφίσας της εκδήλωσης και εκτυπώθηκε με το σκεπτικό ότι μια αφίσα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πριν τελικά ανακυκλωθεί.

paroysiasi programmaton (4)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βραβευμένο περιβαλλοντικό τραγούδι «Αυτό το χαμόγελο είναι στο χέρι σου να μείνει», που απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία της πρωτότυπης μουσικής στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με το ομώνυμο ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή. Τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν από κοινού οι μαθητές/-τριες της στ’ τάξης των δημοτικών σχολείων Γλυκόβρυσης, Κροκεών και Ξηροκαμπίου, το μελοποίησε ο εκπαιδευτικός μουσικής κ. Μαρίνος Καριοφύλλης και το ερμήνευσαν οι μαθητές της στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Κροκεών. Οι μελωδικές παιδικές φωνές ενώθηκαν δυνατά, για να περάσουν το μήνυμά τους ότι «Το μέλλον και ο πλανήτης ανήκουν στα παιδιά…».

paroysiasi programmaton (5)

«Ο πλανήτης γη εκπέμπει SOS» παρουσίασε η προϊσταμένη του 8ου διθέσιου νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Ζακελίν Ευαγγελοπούλου και ο κ. Σταμάτης Τσουνάκας, δάσκαλος στο 5/θέσιο δημοτικό σχολείο Πύργου Διρού, μας ξενάγησε στις «Περιπέτειες του ΑΛΟΥ.ΠΛΑ.ΓΥΑΛΙ.ΧΑ.Σ», μιας κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά, που έκανε αισθητή την παρουσία της στην εκδήλωση.

paroysiasi programmaton (6)

Η αίθουσα απέκτησε διαφορετική αισθητική από τα εκθέματα που είχαν δημιουργηθεί από ανακυκλώσιμα υλικά των δημοτικών σχολείων Βλαχιώτη και Μολάων (με υπεύθυνη εκπαιδευτικό εικαστικών την κ. Βασιλική Κουτσογιαννοπούλου), όπως και από το 8ο νηπιαγωγείο Σπάρτης, τα οποία έλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

paroysiasi programmaton (7)

Έκπληξη επεφύλασσε το πρόγραμμα «Κάθε μου βήμα κι ένα μουσείο» της δασκάλας κ. Γαρυφαλιάς Γεωργακοπούλου από το 6/θέσιο δημοτικό σχολείο Μαγούλας. Με τη συμμετοχή μαθητών/-τριών της δ’ τάξης δημιουργήθηκε και άναψε ο Φάρος των Μουσείων και του Πολιτισμού.

paroysiasi programmaton (8)

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με το πρόγραμμα eTwinning «Young Ambassadors World Heritage UNESCO», από τη διευθύντρια κ. Ελένη Παπαδόγιαννη και τις δασκάλες κ.κ. Αφροδίτη Παβέλη και Ευαγγελία Μάνου.

paroysiasi programmaton (9)

Ο κ. Παρασκευάς Μεϊμέτης, διευθυντής στο 6/θέσιο δημοτικό σχολείο Κάμπου Βοιών, και ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, παρουσίασαν την εμπειρία τους για το πώς λειτούργησε στην εκπαιδευτική διαδικασία ο τεράστιος ιχνογραφημένος χάρτης της Ελλάδας στην αυλή του σχολείου τους, στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Αθλήματα, παιχνίδια και χοροί, και ο χάρτης της Ελλάδας».

paroysiasi programmaton (10)

Στο επίκεντρο ήταν οι μαθητές/-τριες και στις παρουσιάσεις των προγραμμάτων «Tour e-στικό σχολείο», όπου αντιπροσωπεία μαθητών/-τριών του 6/θέσιου δημοτικού σχολείου Νιάτων – Αγίου Δημητρίου μάς πλοήγησε στην ιστοσελίδα http://tourestikosxoleio.co.nf/ (που δημιούργησαν με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Φώτη Μπερδέκλη), όπως και στο eTwinning «Ο τόπος που ζω» (με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Παππά), όπου οι μαθητές/-τριες της γ’ τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Σπάρτης ερμήνευσαν και χόρεψαν τραγούδι που δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματός τους.

paroysiasi programmaton (11)

Δυναμική ήταν και πάλι η παρουσία της προσχολικής εκπαίδευσης με το πρόγραμμα αγωγής υγείας «Είμαστε παιδιά μικρά, αλλά έχουμε δικαιώματα πολλά…», που παρουσίασε η κ. Σταυρούλα Κούβαρη, προϊσταμένη του διθέσιου νηπιαγωγείου Βλαχιώτη.

paroysiasi programmaton (12)

Διαχρονικό και πάντα επίκαιρο το πρόγραμμα «Διατροφή και υγεία», που εισηγήθηκαν οι κ.κ. Ελευθερία Αποστολάκου και Παρασκευή Κωνσταντιλιέρη, δασκάλες από το 1ο 6/θέσιο δημοτικό σχολείο Γυθείου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το πρόγραμμα eTwinning «e-Μαθαίνω την πόλη μου με ασφάλεια!» του κ. Γιώργου Πασταρματζή, εκπαιδευτικού αγγλικής γλώσσας στο 1ο δημοτικό σχολείο Σπάρτης, ενώ οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής στο 3ο 6/θέσιο δημοτικό σχολείο Γυθείου κ.κ. Μαρία Αλευρά και Παναγιώτης Συλλαίος επικεντρώθηκαν στις «Πρώτες βοήθειες – Χρήσιμες και ας είναι … αχρείαστες», που υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και θετικά αποτελέσματα για το σχολείο τους, αφού οι εμπλεκόμενοι/-ες μαθητές/-τριες λειτούργησαν σαν πραγματικοί διασώστες/-στριες σε έκτακτα περιστατικά που προέκυψαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. του Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Πλειώτας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Αλεξάκος, ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Κώστας Τζανετάκος, ο διευθυντής Π.Ε. Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Φώτης Πολίτης, η σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 70ής Εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Αθανασία Πλέτσα, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Δέσποινα Ζαχαρίου, καθώς και διευθυντές/-ντριες και προϊστάμενοι/-νες δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας.