Δρ Μπασουράκος: Η αξία της διατροφής για μια γερή καρδιά και ποιότητα ζωής

Μία εξαιρετική εκδήλωση για την προληπτική ιατρική πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τη Σχολή Επιστημών, Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής.

Διακεκριμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν τους πολίτες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, για την αξία της προληπτικής ιατρικής, την αρτηριακή υπέρταση, την ιπποκράτεια ιατρική, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη διατροφή σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία κ.ά.

Από τα πιο σημαντικά σημεία των παρουσίασεων ήταν μεταξύ άλλων και η ενημέρωση του λάκωνα δρος Παναγιώτη Μπασουράκου, PhD, Msc, BSc διαιτολόγου – διατροφολόγου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος ανέλυσε το κομμάτι της διατροφής σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία, δίνοντας και διαιτητικές – διατροφικές συστάσεις σχετικές με τη στεφανιαία νόσο, τις ισχαιμικές παθήσεις και την υπέρταση.

Ο δρ Μπασουράκος μίλησε για τους τρόπους πρόληψης της στεφανιαίας νόσου, τους οποίους χώρισε σε δύο ειδών στρατηγικές: την πρώτη, που επικεντρώνεται στον ασθενή και στόχος είναι η αναγνώριση και η θεραπεία των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο, και τη δεύτερη, που ασχολείται με τον γενικότερο πληθυσμό και αφορά στην ανάπτυξη αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως δίαιτα και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ως προς το πρώτο κομμάτι της πρόληψης ο κ. Μπασουράκος πρότεινε τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια), την απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας, την αντικατάσταση υψηλών ποσών απλών υδατανθράκων με σύνθετους, τη μείωση ή και παύση του αλκοόλ, τη μέτρια πρόσληψη χοληστερόλης κ.ά.

Στη δευτερογενή πρόληψη, η οποία αφορά στους ασθενείς με διαγεγνωσμένη νόσο, ο ομιλητής επεσήμανε πως η διαιτητική θεραπεία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων φαίνεται να σχετίζεται με την πρόοδο της νόσου στους άνδρες. Όπως είπε, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης απαιτεί εντατική διαιτητική θεραπεία και σημαντικές αλλαγές του τρόπου ζωής.

Ανέλυσε ακολούθως την TLC δίαιτα, που προέρχεται από τα αρχικά Therapeutical Lifestyle Changes (θεραπευτικές αλλαγές του τρόπου ζωής) και αποτελείται από τα εξής βασικά σημεία: μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, διαιτητικές οδηγίες για μείωση της LDL χοληστερόλης, μείωση σωματικού βάρους και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Συμπληρωματικά ανέφερε πρόσθετους διαιτητικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της LDL, όπως τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια, λιναρόσπορος και λινέλαιο), τις υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, τις φυτικές στανόλες/στερόλες, την πρωτεΐνη σόγιας, το φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β6 & Β12, αντιοξειδωτικά κ.ά.

Κλείνοντας ενημέρωσε το κοινό σχετικά και με άλλους διαιτητικούς παράγοντες που θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής δίαιτας. Όπως τόνισε, προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, η υψηλή κατανάλωση πουλερικών, η χαμηλή κατανάλωση κρέατος, η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών συμβάλλουν με τη σειρά τους στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τόσο τη συγκεκριμένη ομιλία όσο και το σύνολο του προγράμματος της εκδήλωσης.