ΔΣ τετραετίας για τους Φίλους του Νέου Μουσείου Σπάρτης: Ποιοι οι επόμενοι στόχοι

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η πρώτη τακτική γενική συνέλευση του σωματείου Φίλοι του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τον απολογισμό και προγραμματισμό του ΔΣ και την ανάδειξη του 1ου τακτικού διοικητικού συμβουλίου του σωματείου. Στη συνέλευση παρευρέθησαν πέραν των άλλων μελών και οι βουλευτές του νομού και μέλη του σωματείου κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης.

Από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν εξελέγη το ΔΣ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα υπό την ακόλουθη σύνθεση: Ιωάννης Βαρβιτσιώτης (πρόεδρος), Αναστασία Κανελλοπούλου (αντιπρόεδρος), Σωτήρης Ροϊνός (γραμματέας), Παναγιώτης Γεωργανές (ταμίας), Δημοσθένης Ματάλας, Κώστας Φούρκας και Δημήτρης Πολλάλης (μέλη).

Επίσης εξελέγη για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ελεγκτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους κ.κ. Σωτήρη Ηλιόπουλο (πρόεδρο), Γιούλη Μπεκιάρη και Αγγελική Τζουνάκου (μέλη).

Ως προς τη δράση του νέου ΔΣ, η κ. Κανελλοπούλου παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα, του οποίου η συλλογιστική βασίζεται στην ανάπτυξη κατά την επόμενη τετραετία όλων των δράσεων που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί μεν η μελέτη του νέου μουσείου, αλλά παράλληλα να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της παρακείμενης στο Χυμοφίξ γέφυρας του Ευρώτα, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του άξονα αρχαία Σπάρτη – ακρόπολη – μουσείο στο Χυμοφίξ – παραευρώτεια μνημεία, στην υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης εφαρμογής του αρχαίου θεάτρου με σκοπό την αποκατάστασή του και στην ανάδειξη του υπάρχοντος παλαιού αρχαιολογικού μουσείου (δεδομένου ότι υπάρχει και μελέτη εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).

Στη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη να βρεθούν άμεσα οι πιστώσεις για την πληρωμή των τελευταίων αναγκαίων απαλλοτριώσεων στο Χυμοφίξ, να προχωρήσει η εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης εντός του οικοπέδου γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να χωροθετηθεί το κτίριο του νέου μουσείου και να προβλεφθεί η σύνδεση με την εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης.

Τέλος εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του μουσείου σε πολλά σημεία και κυρίως ως προς τον χρόνο διάρκειας της μελέτης, που σήμερα προβλέπεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, συντομεύοντας όσο είναι δυνατόν και υιοθετώντας ακόμα και fast track διαδικασίες.