Δυναμική παρουσία της Πελοποννήσου στην έκθεση “ΙΤΒ” του Βερολίνου

itb (1)

itb (1)

Με συμμετοχή-ρεκόρ τριάντα πελοποννησίων τουριστικών επιχειρηματιών συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μεγαλύτερη διεθνή επαγγελματική έκθεση τουρισμού “ITB” του Βερολίνου, από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου. Στην τελετή των επίσημων εγκαινίων παρέστη ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον Χανς–Γιόακιμ Φούχτελ, πριν αναχωρήσει για την διαπεριφερειακή συνεργασία στο Schwabisch Hall.

Την πρώτη ημέρα ο κ. Τατούλης επισκέφθηκε την έκθεση και το ελληνικό περίπτερο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με την υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, τον γενικό γραμματέα ΕΟΤ κ. Πάνο Λειβαδά και στελέχη της τουριστικής αγοράς. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην “αυξανόμενη ελκυστικότητα που παρουσιάζει το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου” και στην “εδραίωση της διακριτής της ταυτότητας στις μεγάλες διεθνείς αγορές”. Ο κ. Τατούλης σχολίασε επίσης το ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα και τόνισε ότι η στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει στόχο “να κατακτούμε συνεχώς νέες αγορές για τα προϊόντα μας”.

Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν επίσης η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα τουρισμού στη Μεσσηνία κ. Αντωνία Μπούζα. Για πρώτη φορά συμμετείχαν οι δήμοι Σπάρτης και Μονεμβασίας στο περίπτερο της Πελοποννήσου, όπου οι εκπρόσωποι των επιτροπών τουρισμού επιχείρησαν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λακωνίας.

itb

Ενίσχυση στη Γαλλία – “Άνοιγμα” στο Λίβανο

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας συναντήθηκαν με επαγγελματίες τουρισμού της διεθνούς αγοράς κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. Η φετινή “ITB” είχε δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις για την Πελοπόννησο, με πρώτη τη συμφωνία με τον μεγαλύτερο tour operator της Γαλλίας Thalasso1 να αναπτύξει πρόγραμμα 25.000 γάλλων τουριστών σε όλη την Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια. Η περιφερειακή αρχή, από την πλευρά της, δεσμεύθηκε για μια σειρά από δράσεις, ξεκινώντας από τη διοργάνωση ταξιδίου εξοικείωσης 150 γάλλων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων το Μάιο, σε συνδυασμό με την πρώτη απευθείας πτήση “Παρίσι-Καλαμάτα”.

Επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία με άμεσα αποτελέσματα για τον εισερχόμενο τουρισμό της Πελοποννήσου με tour operator του Λιβάνου και η καταρχήν συμφωνία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για απευθείας πτήση γραμμής της “Aegean” για πρώτη φορά από τη Βηρυττό προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Αρχικός στόχος είναι μια πτήση την εβδομάδα προς Καλαμάτα για τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δεσμεύθηκαν για σειρά δράσεων με στόχο την προβολή της Πελοποννήσου στη Βυρυττό, με πρώτη τη διενέργεια εκδήλωσης παρουσίασης σε εκατό προσκεκλημένους δημοσιογράφους και tour operator της περιοχής. Η Περιφέρεια θεωρεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσει την Πελοπόννησο στις νέες δυναμικές αγορές της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση τουριστικού γραφείου της Καλαμάτας, που έκλεισε σημαντική συμφωνία για εισερχόμενο τουρισμό απο την περιοχή του Ιράν.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ήρθαν σε επαφή με δεκαπέντε γερμανούς tour operator. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραδοσιακής αγοράς της Γερμανίας και σύναψης επαγγελματικών επαφών, συμφωνήθηκε η διενέργεια ταξιδίου εξοικείωσης στην Πελοπόννησο το Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή 20 γερμανών tour οperator και τη διενέργεια b2b συναντήσεων με επιχειρηματίες τουρισμού της Πελοποννήσου. Σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Thomas Cook Ευρώπης αποφασίστηκε η αποστολή ειδικού προσωπικού στην Πελοπόννησο για τη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο και θα προσφέρει στους πελάτες της η εταιρεία την επόμενη περίοδο.

Επίσης, όπως ενημερώνει η Περιφέρεια, ενημερώθηκαν με πληροφοριακό υλικό μέσω εξειδικευμένου προσωπικού περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες της έκθεσης.