Δωρεάν προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού και τραχήλου της μήτρας στο Δήμο Σπάρτης από Δευτέρα

Ο δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τo Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας δίνει τη δυνατότητα στο γυναικείο πληθυσμό του δήμου να υποβληθεί σε δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην κινητή μονάδα του ιδρύματος, που βρίσκεται στην οδό Κων/νου Παλαιολόγου, πλησίον του 2ου δημοτικού σχολείου.

Οι παρεχόμενες εξετάσεις αφορούν προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας με τεστ Παπανικολάου και του μαστού με μαστογραφία. Κάθε εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, ενώ υπενθυμίζεται πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Οι γυναίκες από 25 έως 39 ετών μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο τεστ Παπανικολάου ενώ από 40 έως 70 ετών μπορούν να πραγματοποιήσουν μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου (προαιρετικά).

Προϋποθέσεις για τη μαστογραφία:
1) Η μαστογραφία σε γυναίκες από 40 έως 50 ετών γίνεται από την 5η έως και τη 12η ημέρα του κύκλου.
2) Πρέπει να έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία μαστογραφία.

Προϋποθέσεις για τεστ Παπανικολάου:
Πριν την εξέταση, απαιτούνται δύο μέρες αποφυγής σεξουαλικής επαφής και κολπικών πλύσεων.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το δήμο Σπάρτης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 27310 27216 (Ελένη Μεντή και Χριστιάννα Μπλάνα).

Τέλος, θα υπάρξει και πρόγραμμα μεταφοράς γυναικών από όλες τις τοπικές κοινότητες, κατόπιν συνεννόησης με το δήμο.