Δόξα και τιμή στους 118 Λάκωνες ήρωες!

ekdilosi (2)

Εκδήλωση προς τιμήν των 118 εθνομαρτύρων του Μονοδενδρίου, που στις 26 Νοεμβρίου του 1943 δολοφονήθηκαν από τους γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για το χτύπημα που μία ημέρα νωρίτερα είχε καταφέρει σε στρατιωτικά αυτοκίνητα τμήμα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Λεβεντάκη και Πρεκεζέ, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου δήμου Σπάρτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κ. Βίκυ Κακαφλίκα, μέλος του Νομικού Προσώπου Kakaflika VickyΠολιτισμού, να διαβάζει το προσκλητήριο των νεκρών, που λόγω καιρού δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο μνημείο πεσόντων στο πάρκο Αγίου Νίκωνος. Ακολούθησε συντόμος χαιρετισμός του δημάρχου Σπάρτης Ευάγγελου Βαλιώτη, που ανέφερε πως “δική μας ιερή υποχρέωση απέναντι στη θυσία των πατριωτών είναι να διαφυλάξουμε τα ιδανικά και να τιμούμε τη μνήμη τους”, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως η πρωτοβουλία για την τέλεση ετήσιου μνημοσύνου ανήκε στον αείμνηστο δήμαρχο Σπάρτης Γεώργιο Σαϊνόπουλο και σε εισήγησή του που έγινε δεκτή στις 19/8/1976.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν χαιρετισμοί του βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν καταφεραν να παραστούν.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της γιατρού και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαριάνθης Αλειφεροπούλου – Χαλβατζή, δημιουργού του λογοτεχνικού έργου “Προμηθέων τόποι”, που Aleiferopoulou - Xalvatzi Marianthiαναφέρεται στη θυσία των 118. “Θεωρώ μεγάλη τιμή για το έργο μου αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης των 118 εκτελεσμένων εαμιτών και κομμουνιστών συμπατριωτών μας από τους φασίστες κατακτητές. Όταν αποφάσισα να καταπιαστώ με το έργο, ένιωσα πολύ μικρή να αγγίξω το μεγαλείο της θυσίας τους. Αν το τόλμησα, ήταν γιατί είχα ανάγκη να πάρω δύναμη από τη δύναμή τους, δύναμη που μας χρειάζεται και σήμερα για να σηκώσουμε το μπόι απέναντι στην καινούργια κατάσταση που ζούμε. Το έργο τους, δυστυχώς, τα όνειρά τους, δεν ολοκληρώθηκαν, υπάρχει ακόμα φασισμός και ιμπεριαλισμός. Αυτά τα δύο τέρατα της ανθρωπότητας. Πόλεμοι στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο θερίζουν λαούς και σκοτώνουν παιδιά. Έχουμε χρέος απέναντι σε όλους που θυσιάστηκαν και απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να συνεχίσουμε το έργο τους”, είπε η κ. Αλειφεροπούλου προλογίζοντας.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν αποσπάσματα από το έργο της, τόσο από την ίδια όσο και από τα μέλη της Εθελοντικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας Ανθια Βασιλείου και Στρατή Αϊβαλιώτη, Mpousalis Panosενώ η Ελισάβετ Καραμπασίδη απήγγειλε στίχους από το ποίημα του Σταύρου Ψιμογεράκου “Τζιβανοπουλίνα”, για την τραγική μάνα με τα τέσσερα εκτελεσθέντα παιδιά στο Μονοδένδρι. Μελοποιημένους στίχους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης απέδωσε και ο τραγουδοποιός Παναγιώτης Μπούσαλης.

Ακολούθησε η εκπρόσωπος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Ελένη Μεντή, η οποία αφηγήθηκε το χρονικό όσων προηγήθηκαν ήδη από την άφιξη των κατακτητών, τη δράση των δωσίλογων, την ηρωική αντίσταση του λακωνικού λαού. Κορωνίδα της τελευταίας στάθηκε η μαρτυρική σφαγή των 118, για την οποία όμως ουδείς πλήρωσε, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε στοιχείο των κατηγορητηρίων στη δίκη της Νυρεμβέργης.

Την εκδήλωση έκλεισε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου με τραγούδια της εθνικής αντίστασης.

ekdilosi (21)ekdilosi (22)ekdilosi (1)ekdilosi (3)ekdilosi (4)ekdilosi (5)ekdilosi (6)ekdilosi (7)ekdilosi (8)ekdilosi (10)Valiotis Vaggelisekdilosi (13)ekdilosi (14)ekdilosi (15)ekdilosi (17)ekdilosi (18)Menti EleniFilarmoniki - Koutsovasilis