Δόξα και τιμή στο Μανιάτικο Αγώνα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστές τιμές εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 17ης Μαρτίου στη Μάνη. Επίκεντρο των εκδηλώσεων, παραμονή και ανήμερα της επετείου, ήταν η ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Ανατολικής Μάνης, η Αρεόπολη. Εκεί όπου συναντήθηκαν τόποι ιστορικοί με κοινές αρχές, αξίες και ιδανικά. Μάνη, Κρήτη, Σούλι, Μεσολόγγι, Άρτα, Καλαμάτα, Πάτρα, Πόντος εξέθρεψαν ήρωες οι οποίοι κράτησαν άσβεστα τα νάματα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας απέναντι στον κοινό κατακτητή: την οθωμανική αυτοκρατορία.

Σε αυτό το μυσταγωγικό συναπάντημα βρέθηκαν πρόσωπα ξεχωριστά και μοναδικά. Όπως ο μπαρμπα-Γιάννης Φατσέας από την Ασή Γωνιά, ο οποίος κάθε χρόνο με πολυάριθμη αντιπροσωπεία από τα Χανιά και τα Σφακιά έρχονται ταπεινοί προσκυνητές της μανιάτικης ιστορίας. Και φέτος κατέθεσαν ως δώρο ένα συγκλονιστικό ριζίτικο τραγούδι που μιλά για τον αγώνα των μανιατών και το οποίο συνέθεσε ένα νέο παιδί, ο Μανώλης Αγγελάκης, που συγκλόνισε αποδίδοντάς το συνοδεία της κρητικής λύρας και του λαγούτου κάτω από το άγαλμα του Πετρόμπεη.

Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου σύντομα θα στηθεί στον Κήπο των Ηρώων το άγαλμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Στο Σούλι οι μανιάτες κάθε χρόνο τιμούν τις εκδηλώσεις στο Κούγκι και απολαμβάνουν την αγάπη και τη φιλοξενία της μανιάτισσας δημάρχου κ. Σταυρούλας Μπραΐμη-Μπότση.

Οι Μερακλήδες από την Άρτα -οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στην εκδήλωση- μαζί με το ΚΑΠΗ της Άρτας ξεσήκωσαν με τη λεβεντιά τους και την αγάπη τους για τον τόπο μας.

Από το Περιστέρι η Ένωση των Ποντίων μετέφερε τις μνήμες της Μικράς Ασίας, μνήμες τόσο ζωντανές και στη Μάνη.

Οι Ελληνομνήμονες από την Καλαμάτα και ο Σύλλογος Παλαιών Όπλων από την Πάτρα ενδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο την κοινή πορεία των τριών ιστορικών τόπων.

Στην αναδρομή της λαμπρής μανιάτικης ιστορίας, παραμονή της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη, όλοι ξαναθυμήθηκαν τον Πετροπουλάκη στην Κρήτη, το Δεμέστιχα στο μακεδονικό αγώνα και το Δαβάκη στο έπος του ’40.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μαζί με τις τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου τίμησαν τη Δευτέρα 17 Μαρτίου τον ξεσηκωμό των μανιατών, με τις εκδηλώσεις που ολοκλήρωσαν το τριήμερο το οποίο προετοιμάστηκε από το δήμο Ανατολικής Μάνης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση με την ταυτόχρονη πτήση αεροσκαφών, όπως πάντοτε, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των απλών ανθρώπων, που κάθε χρόνο τιμούν την επέτειο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ξεχωριστή θέση στα δρώμενα των τριήμερων εκδηλώσεων είχε και η Ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Φέτος για πρώτη φορά διεξάγεται με αφετηρία την Αρεόπολη το “1ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821”. Ξεκίνησε χθες από τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και θα καταλήξει αύριο σε εκείνον του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη. Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες διέσχισαν την απόσταση Αρεόπολη–Γύθειο. Η εκκίνηση έγινε στις 10.30΄ το πρωί, πριν την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, και ο τερματισμός στο δημαρχείο Γυθείου. Σήμερα το πρωί οι δρομείς θα τερματίσουν στη Σπάρτη, ενώ την τρίτη ημέρα θα διανύσουν την απόσταση Άνω Δολιανά–Τρίπολη.