Δύο νέα συγγράμματα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο παρουσιάζονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Nikiforos Vrettakos

Nikiforos Vrettakos

Το Σάββατο 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος”, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης και ο Σύλλογος Φίλων Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου θα παρουσιάσουν δύο νέα βιβλία που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του λάκωνα ποιητή, αξιοποιώντας την αξιοζήλευτη εργασία των μελετητών του έργου του.

Το πρώτο από αυτά είναι το δοκίμιο του καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, “Ανιχνεύοντας τον πρώιμο Βρεττάκο”, με αφορμή ένα μαθητικό τετράδιο.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε στην αξιοποίηση μαθητικού τετραδίου του ποιητή που απόκειται στο αρχείο του στη βιβλιοθήκη Σπάρτης, και αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη του έργου του, γιατί μεταθέτει κατά πολύ τις απαρχές της ποιητικής του σταδιοδρομίας. Η πρώτη εμφάνισή του “ανιχνεύεται” σε ηλικία δώδεκα χρόνων, στην εφημερίδα “Λακωνία” του Γυθείου με το ποίημα “Ύμνος στη Δημοκρατία”. Η έκδοση επιχορηγήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Παν/μίου Πελοποννήσου.

Το δεύτερο πόνημα που θα παρουσιαστεί είναι η “Αριθμημένη Αλληλογραφία”, σημαντικό τεκμήριο της ζωής του ποιητή κατά την περίοδο της αυτοεξορίας του την εποχή της δικτατορίας 1967-1974. Η επιμέλεια ανήκει στη φιλόλογο κ. Αθηνά Κωστάκη – Βεζύρογλου.

Τα δύο νέα βιβλία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις “Ποταμός”. Με τις σχετικές αυτές με τη ζωή και το έργο του ποιητή εκδόσεις, εκπληρώνεται ένας ακόμη στόχος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου και της βιβλιοθήκης Σπάρτης που αναφέρεται στην προβολή και διάδοση του έργου του.

Η εκδήλωση παρουσίασης θα ξεκινήσει στις 19.00΄.