Δύσκολη αλλά εφικτή η προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο μετά τις γιορτές…

γράφει η Νικολέττα Παπαδοπούλου, λογοθεραπεύτρια, Msc, υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας “Νόησις”


Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές έφθασαν πλέον στο τέλος τους, και όλοι μας συνειδητοποιούμε πως τελείωσε και μια περίοδος φαγητού, ποτού, τεμπελιάς, χουχουλιάσματος μπροστά στο τζάκι και στον καναπέ! Τώρα ξαφνικά πρέπει να επιστρέψουμε όλοι μας πάλι στους παλιούς μας ρυθμούς και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας. Είναι αναμενόμενο να νιώθουμε όπως ακριβώς νιώθουμε. Όταν η εορταστική περίοδος τελειώνει, δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα μέσα μας. Αφού λοιπόν είναι για εμάς δύσκολη η προσαρμογή στην καθημερινή μας ρουτίνα, γιατί να περιμένουμε μια άλλη αντίδραση από τα παιδιά μας; Το σχολείο ξεκινά ξανά και πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις διακοπές, τα δώρα, τα… ξενύχτια και την ξενοιασιά των γιορτινών τους διακοπών! Εύκολο;;; Όχι! Αλλά εφικτό… Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, για όλα υπάρχει ο σωστός τρόπος!

· Δημιουργήστε σταδιακά ένα πρόγραμμα στο παιδί που να υπάρχουν τα όρια του ύπνου (πρωινού και βραδινού), του φαγητού και των εξόδων του. Προσπαθήστε να εισαγάγετε σιγά-σιγά ένα πρόγραμμα που θα το επαναφέρει στους προηγούμενους ρυθμούς του, χωρίς αυτό να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

· Εισαγάγετε ομαλά και σταδιακά τα σχολικά του βιβλία στο οπτικό του περιβάλλον και ζητήστε του να τα ξεφυλλίσει και να κάνει μια μικρή επανάληψη των ασκήσεων που ήδη γνωρίζει και έχει επαναλάβει, ώστε να του φανεί γρήγορη η διαδικασία, διασκεδαστική και να μην τα απορρίψει από την πρώτη κιόλας επαφή. Δεν απαιτούμε από το παιδί να μπει ξαφνικά σε πολλές ώρες διαβάσματος. Ζητάμε την ομαλή και σταδιακή του προσαρμογή.

· Στη συνέχεια ορίζουμε μέσα στην ημέρα κάποια ώρα που το παιδί θα είναι ευδιάθετο και ξεκούραστο, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώνει σιγά-σιγά τα μαθήματα που είχε να διαβάσει μέσα στις γιορτές και να μην του φανούν «βουνό» κάνοντάς τα την προηγούμενη μέρα του σχολείου.

· Επιδιώξτε μια συνάντηση με φίλους του παιδιού από το σχολείο, ώστε να υπάρξουν οι πρώτες επαφές και το παιδί να καταλάβει πως και οι άλλοι του συμμαθητές ίσως αισθάνονται τα ίδια συναισθήματα για την επιστροφή τους στο σχολείο. Δεν είναι το μόνο που δεν θα θέλει να τελειώσουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές του…

· Συζητήστε με το παιδί και αναφέρετε πως και το δικό σας πρόγραμμα θα αλλάξει, αφού και εσείς θα πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά και τις υποχρεώσεις σας! Τα παιδιά παραδειγματίζονται από εσάς… Επομένως, όταν σας ακούν να δυσανασχετείτε και να μην θέλετε να επιστρέψετε στη δουλειά σας, τότε και αυτά θα έχουν μεγάλη άρνηση στο να προσαρμοστούν ξανά στην καθημερινότητά τους. Και το έργο για εσάς θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

· Περάστε μια βόλτα από το σχολείο και συζητήστε με το παιδί για το πώς νιώθει. Παροτρύνετέ το να σκεφτεί τι θα πει στους δασκάλους και τους συμμαθητές του με την επιστροφή του στο σχολείο. Πώς θα περιγράψει τις διακοπές των Χριστουγέννων! Επιπλέον μπορείτε να το ενθαρρύνετε ώστε να ζωγραφίσει ή να κατασκευάσει κάτι και να το δείξει στους συμμαθητές του όταν ξεκινήσει και πάλι το σχολείο.

Δώστε στο παιδί κίνητρα και προκαλέστε του ενθουσιασμό και ανυπομονησία, ώστε να περιμένει με χαρά την πρώτη μέρα της επιστροφής του στο σχολικό περιβάλλον. Ο γονέας πρέπει να έχει υπομονή, να προσπαθεί να είναι γλυκός μαζί του, να έχει στο μυαλό του να το οριοθετήσει σταδιακά και να το βοηθήσει για να δεχτεί ξανά την καθημερινότητά του.

Καλή επιτυχία!