“Δώδεκα χρόνια σκλάβος” στην Κινηματογραφική Λέσχη Μονεμβασίας

12 Years A Slave

12 Years A Slave

Την αμερικανική ταινία του Steve McQueen “Δώδεκα χρόνια σκλάβος” θα προβάλει αυτό το Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Μαρτίου, στις 20.00′, η Κινηματογραφική Λέσχη Μονεμβασίας.

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός αφροαμερικανού που γεννήθηκε ελεύθερος στη Νέα Υόρκη αλλά μετά από μία πλεκτάνη βρέθηκε για δώδεκα χρόνια δούλος στις φυτείες στη Λουιζιάνα. Διατηρώντας την πίστη του στην ανθρωπιά και την εγγενή καλοσύνη του κόσμου, ο Σόλομον δεν χάνει ποτέ την ελπίδα και το κουράγιο του για δικαιοσύνη, και, παρόλο που η μοίρα του μοιάζει απόλυτα καταδικασμένη, ο ίδιος κοιμάται και ξυπνά αναζητώντας το άρωμα της χαμένης ελευθερίας. Μέσα από την ευτυχή συγκυρία της γνωριμίας του με έναν φιλάνθρωπο καναδό (Μπραντ Πιτ), ρεφορμιστή και πολέμιο της θανατικής καταδίκης, καταφέρνει όχι μόνο να επιζήσει μέσα σε αυτή τη δωδεκάχρονη κόλαση, αλλά να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας στο ακέραιο το ήθος και την αξιοπρέπειά του.

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, β’ γυναικείου ρόλου), Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, δύο βραβεία Bafta, ενώ έλαβε ακόμη πολλές υποψηφιότητες.

Τρέιλερ