“Είδαν τα μάτια μας γιορτές” στο Μουσείο Ελιάς

afisa

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, προβάλλει ντοκιμαντέρ διακεκριμένων ελλήνων σκηνοθετών, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία». Κάθε ταινία επιλέγεται με βάση την τοπική ιστορία και τη θεματική εκάστου μουσείου του Δικτύου ΠΙΟΠ στο οποίο και προβάλλεται.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 21.00′, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, το οποίο έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Ποιότητας αλλά και με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2001). Στην προβολή θα είναι παρών και ο σκηνοθέτης, ώστε αμέσως μετά να συνομιλήσει με το κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την ταινία «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» (2000, 77’)

Εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί. Σε ένα γεύμα η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία, το κλίμα, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι της Μεσογείου. Από κοντά αλώνια, λιοτρίβια, μύλοι. Διατροφικές συνήθειες, τρόποι παραγωγής, καθημερινότητες συνθέτουν μαζί με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον το πολιτισμικό σώμα του πιο ενδιαφέροντος, ίσως, ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ιστορίας. Ένας πολιτισμός που διατρέχει ως κοινός τόπος ακόμη και φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους. Η Μεσόγειος αναδεικνύεται σε μια θάλασσα σύγκλισης και συνάντησης, δίχως όμως να παραγνωρίζει τη δυναμική του διαφορετικού.