Εβδομάδα αιμοδοσίας από την ΕΛΜΕ Λακωνίας

Η ΕΛΜΕ Λακωνίας σε συνεργασία με το γενικό νοσοκομείο Σπάρτης διοργανώνει εβδομάδα αιμοδοσίας, καλώντας όλους σε αυτή την προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ως ημέρες αιμοδοσίας για τους καθηγητές της ΕΛΜΕ ορίζονται η 26η έως και την 30ή Μαρτίου, από τις 9.00′ έως τις 13.ΟΟ’, στο σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου Σπάρτης.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

– Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.

– Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε έναν μήνα.

– Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.

– Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.

– Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

– Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, διαβήτη, χρόνιες νόσους, ανεπάρκειες οργάνων ή όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί Aids.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν την αιμοδοσία:

– Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες.

– Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.

– Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (πχ πρωινό).

– Δεν πρέπει να έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

– Δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα τις τελευταίες μέρες πριν από την αιμοδοσία.

– Κάθε πρόβλημα υγείας πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο ιατρό, ο οποίος κρίνει τελικά την καταλληλότητα της αιμοδοσίας.

Οδηγίες για μετά την αιμοδοσία:

– Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

– Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

– Να μην καπνίσει για μια ώρα.

– Να μην οδηγήσει για μια ώρα.

– Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

– Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

– Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.

– Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

– Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.

– Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:

– Πάνω από όλα είναι το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουισμού και της προσφοράς και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

– Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (πχ ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κλπ). Σημ.: Η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση.

– Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογονητική για τον οργανισμό μας.

– Η απόκτηση κάρτας εθελοντή αιμοδότη, στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η ομάδα αίματος.

Ο εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο εκπαιδευτικός που μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, δικαιούται ειδική άδεια απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του ΥΚ). Οι δύο αυτές ημέρες άδειας χορηγούνται πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος. Επίσης, την εν λόγω άδεια τη δικαιούται και ο εκπαιδευτικός που προσέρχεται σε οιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία, για να προσφέρει αίμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία. Σημειώνεται ότι η άδεια αυτή χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

Σχετικά με τη χορήγηση αιμοδοτικής άδειας την ημέρα αιμοδοσίας, η ΕΛΜΕ διευκρινίζει πως όσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην αιμοδοσία δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας. Οφείλουν απλώς να ενημερώσουν έγκαιρα το διευθυντή του σχολείου τους, ο οποίος και θα δηλώσει ηλεκτρονικά την απουσία.