Εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης

sxoliki aithousa

Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας σχετικά με το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Σπάρτης, πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές των μαθητών στο σχολείο. Στην ερώτησή τους οι Σταύρος Αραχωβίτης, Ελευθέριος Αβραμάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Μερόπη Τζούφη και Ραλλία Χρηστίδου αναφέρουν τα εξής:

“Από τις 2 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου έγιναν νέες εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ της χώρας. Δυστυχώς όμως οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να ενταχθούν στα ήδη εγκεκριμένα τμήματα του ΕΠΑΛ (τομείς και ειδικότητες), με αποτέλεσμα οι περίπου 60 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σπάρτης να βρίσκονται μετέωροι μια εβδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Η περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και το υπουργείο Παιδείας «κλείδωσαν» τη δύναμη του σχολείου με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, παρόλο που δόθηκε η δυνατότητα εγγραφών τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οξυμένο πρόβλημα με την ένταξη των μαθητών που έκαναν εγγραφή και μεταγραφή τον Σεπτέμβριο.

Εκτός από αυτό, δεν εφαρμόζουν το νόμο για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα ΕΠΑΛ, 25 τον αριθμό, με τμήματα ακόμη και 30, που έχουν διαμορφωθεί με την εγγραφή των νέων μαθητών, με την αιτιολογία ότι θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό.

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση του, έχει δηλώσει ότι έχει εξασφαλίσει πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και την κάλυψη όλων των κενών, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την δικαιολογία ότι θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό,

ερωτάται η κ. υπουργός:

  • Τι θα γίνει με τους μαθητές, θα ενταχθούν στα τμήματα ή πρέπει να αποχωρίσουν από το ΕΠΑΛ;
  • Θα αρθούν από το υπουργείο όλοι αυτοί οι περιορισμοί που δυσχεραίνουν την ένταξη μαθητών στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση;
  • Θα καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό εξ αίτιας της κινητικότητας των μαθητών προς τα ΕΠΑΛ και με δεδομένο ότι θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας» στο αμέσως επόμενο διάστημα;”.