Εγκαίνια την Τετάρτη του Φάρου της Μονεμβασιάς

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του υπουργείου Άμυνας και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού θα εγκαινιάσουν την Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 12.00′ τον διατηρητέο φάρο της Μονεμβασιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, καθιστώντας τον ξανά λειτουργικό. Από την Υπηρεσία Φάρων τοποθετήθηκε νέος φαροφύλακας, με στόχο τη συστηματική υποστήριξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας και της συντήρησής του.

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1896. Είναι εγκατεστημένος στο Κάστρο, στο άκρο Μίνωα έξω από τα τείχη. Το ύψος του πύργου του είναι επτά μέτρα και το εστιακό του ύψος δεκαεπτά. Μέχρι την αποκατάστασή του, το φαρικό συγκρότημα παρουσίαζε εκτεταμένες φθορές λόγω των δύσκολων περιβαλλοντικών συνθηκών. Σε έναν από τους βοηθητικούς χώρους δημιουργήθηκε και λειτουργεί καθημερινά μικρό εκθετήριο με θέμα το ελληνικό φαρικό δίκτυο και τον φάρο της Μονεμβασιάς.

Το πρόγραμμα της μεθαυριανής τελετής περιλαμβάνει αγιασμό, ομιλία του αρχηγού του ΓΕΝ αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, καθώς και επίσκεψη στο “μουσείο”.