Εγκαινιάστηκαν το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως

egkainia (11)

egkainia (11)

H ιερά μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου, με την πρέπουσα λαμπρότητα, τα εγκαίνια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης και της Βιβλιοθήκης της τοπικής εκκλησίας, που στεγάζονται στην οδό Λυσάνδρου 3 στη Σπάρτη.

Αρχικά τέλεσε τον αγιασμό ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος. Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο επιμελητής της Βιβλιοθήκης κ. Βασίλειος Κουδούνης, ο οποίος στην ομιλία του πρώτα μέσα από έναν συνδυασμό περιεκτικής ιστορικής αναδρομής και αναφοράς στη σύγχρονη πραγματικότητα ανέδειξε τη διαχρονική, αναλλοίωτη και πολυδιάστατη αξία του θεσμού της βιβλιοθήκης. Έπειτα, επικεντρώθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συλλογής, στον κεντρικό σκοπό και τις προτεραιότητες της νεοπαγούς βιβλιοθήκης της τοπικής εκκλησίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ανοικτή σε κάθε φιλομαθή αναγνώστη.

egkainia (4)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επιμελητής του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης κ. Δημήτριος Μπαγιώκος. Ξεκίνησε την προσλαλιά του με μία ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια συγκέντρωσης των κειμηλίων από τους μακαριστούς μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Διονύσιο Δάφνο (1936-1959) και Κυπριανό Πουλάκο (1959-1970), καθώς και στην επίμονη και αγωνιώδη προσπάθεια του σεπτού ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου σε πρώτη φάση να διασώσει και να συντηρήσει τα κειμήλια και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο, για να προστατευθούν και να αναδειχθούν. Έπειτα αναφέρθηκε στο εύρος των εκθεμάτων, ενώ γνωστοποίησε ότι το μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, δύο φορές την εβδομάδα σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Παράλληλα υπογράμμισε την επιθυμία το μουσείο να γίνει “κτήμα” της τοπικής κοινωνίας με τη διοργάνωση προγραμματισμένων επισκέψεων, σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση Λακωνίας, συλλόγους, ενορίες και κατηχητικά σχολεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον διακεκριμένο μουσειολόγο κ. Ιωάννη Γκερέκο, ο οποίος επιμελήθηκε του όλου εγχειρήματος, ενώ εκφράστηκαν ευχαριστίες σε όλους όσοι διαχρονικά συνετέλεσαν στη μελέτη του εκθεσιακού υλικού και στη δημιουργία του αξιόλογου αυτού χώρου.

Ekklisiastiki Vivliothiki

Τα εγκαίνια του νεότευκτου αυτού πολιτιστικού κυττάρου της ιεράς μητροπόλεως συνέπεσαν με την 35η επέτειο της ενθρονίσεως του κ. Ευσταθίου, η οποία έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 1980. Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημαντική αυτή επέτειο, επισημαίνοντας την πλούσια πνευματική, φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του σεβασμιώτατου ιεράρχη μας, ενώ του ευχήθηκαν υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το θεάρεστο έργο του.

Ακολούθως ομίλησε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, ο οποίος αφού mitropolitis Eystathiosευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους έκανε μία σύντομη αναφορά στην επέτειο της ενθρονίσεώς του, λέγοντας ότι όταν έγινε η υποδοχή του στην είσοδο της Σπάρτης ζήτησε από τον ευσεβή λαό να του δώσει τα χέρια του και να πάρει την καρδιά του. Η προτροπή αυτή, όπως είπε ο σεβασμιώτατος, υλοποιήθηκε, καθώς και το ποίμνιο στήριξε την προσπάθειά του και ο ίδιος προσπάθησε και προσπαθεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις προσδοκίες ως πνευματικός πατέρας. Στη συνέχεια μίλησε για το μουσείο και τη βιβλιοθήκη, υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση και ανάδειξη της εκκλησιαστικής παράδοσης.

Ακολούθησε ξενάγηση από τον κ. Γκερέκο στο μουσείο και στη συνέχεια στη βιβλιοθήκη, ενώ κατά την έξοδο προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος κ. Δημήτριος Σκορδάς, οι καθηγούμενοι των ιερών μονών Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και Αγίων Αναργύρων, αρκετοί κληρικοί, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου.

πηγή: www.immspartis.gr

egkainiaegkainia (1)egkainia (2)egkainia (3)egkainia (5)egkainia (6)egkainia (7)KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAegkainia (10)egkainia (12)KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA