Εγκαινιάστηκε η επέκταση του λιμανιού Γυθείου

Με την παρουσία πλήθους επισήμων, κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών τελέστηκαν χθες βράδυ από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο τα εγκαίνια του νέου λιμανιού Γυθείου. Το έργο, με απόφαση Τατούλη, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 22.160.000 €. Τον Ιούλιο του 2012 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής με την ανάδοχο εταιρεία Δομικής Κρήτης ΑΕ, συνολικού ύψους 14.457.850,81 €, ενώ η τελική δαπάνη του έργου διαμορφώθηκε σε 14.018.299,21. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε ότι με την επέκταση εκσυγχρονίζεται το λιμάνι, καθώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών τόσο ως προς το μέγεθος των πλοίων που θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού όσο και ως προς τις υπόλοιπες συνοδευτικές χρήσεις του λιμένα. Πιο συγκεκριμένα, στην επέκταση του προσήνεμου μόλου είναι δυνατή η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων μέχρι 200μ στο ανατολικό κρηπίδωμα και μέχρι 150μ στο δυτικό. Η επέκταση του χερσαίου χώρου που πραγματοποιήθηκε με την προσθήκη τριγωνικής επιφάνειας στο βόρειο άκρο της κεφαλής του υφιστάμενου έργου επιτρέπει την πρόσδεση στο βόρειο μέτωπο δύο σκαφών επιβατηγών – οχηματαγωγών μήκους μέχρι 150 μέτρων και στο δυτικό μέτωπο ενός εμπορικού πλαγιοδετημένου μήκους μέχρι 80μ. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι ο πρόσθετος χερσαίος χώρος είναι αναγκαίος για τη σωστή λειτουργία του λιμένα, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, οπότε είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση τόσο των επιβατών όσο και των οχημάτων που ταξιδεύουν προς Κύθηρα και Κρήτη. Η κ. Τζανετέα τόνισε ότι η κατασκευή της επέκτασης ήταν ένα ιδιαίτερα τεχνικά δύσκολο και εξειδικευμένο έργο, συμπληρώνοντας πως στόχος της Περιφέρειας είναι η σύνδεση του λιμανιού Γυθείου με την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όπως επισημάνθηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο συνήλθε επίσης χθες στο Γύθειο.

Οι πολίτες που παρευρέθησαν στα εγκαίνια είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη χορωδία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων Γυθείου να ερμηνεύει τραγούδια για τη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής μικρά ιστιοπλοϊκά του Ναυτικού Ομίλου Λακωνίας έκαναν τον περίπλου του νέου λιμανιού, ενώ η βραδιά έκλεισε φαντασμαγορικά με τις φωταγωγημένες βάρκες των αλιέων της περιοχής να μπαίνουν στο λιμάνι με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από τον πατέρα Ιώβ και τον Ηλία Καππάκο.