Εγκαινιάστηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

egkainia

egkainia (1)

«Ισχυροποιούμε την πολιτιστική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ένα μουσείο-κόσμημα, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο πολιτισμού στην Πελοπόννησο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια δεν έχει γίνει από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

«Στο βάθος της πολιτικής μας σκέψης βρίσκεται η μέριμνά μας για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών μας πόρων, ώστε να αποτρέψουμε να μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης του πολιτιστικού αποθέματος, αλλά να ενταχθούν στην οικονομία μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής της», σημείωσε επίσης ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε ότι «το πολιτιστικό απόθεμα δεν θα πρέπει επουδενί να παραχωρηθεί σε αναδυόμενες ΜΚΟ για να το διαχειριστούν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ικανότατα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη». Ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να εντάξει στο πρόγραμμά της το έργο της αναβάθμισης και επανέκθεσης του Μουσείου της Τρίπολης, μόλις υπερβληθούν τα όποια προσκόμματα υφίστανται, και να το χρηματοδοτήσει από τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

egkainia

Ο υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εντελώς πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα του μουσείου, τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Η προϊσταμένη, τέλος, της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Άννα Καραπαναγιώτη χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτο δείγμα της οποίας αποτελεί το Μουσείο της Τεγέας, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα αποδοθούν στους πολίτες και οι αρχαιολογικοί χώροι του Ορχομενού και της Μαντινείας.