Εγκαλούν την κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική ΔΗΣΥ και Ποτάμι

gewrgika proionta

Επερώτηση με θέμα τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στους αγρότες η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στη βουλή είκοσι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λακωνίας, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Με αυτήν οι βουλευτές ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά πολιτικών που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ ζητούν να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και μέτρα αναστροφής της καταστροφικής -όπως υποστηρίζουν- πορείας, με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Συγκεκριμένα ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

“- Για την έλλειψη εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης και την εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

– Για το αποτυχημένο μείγμα μέτρων για τη φορολόγηση των αγροτών και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το αγροτικό εισόδημα.

– Για την επιβολή και τη διατήρηση του άδικου και αντιπαραγωγικού φόρου στο κρασί και την αύξηση του φόρου στη μπύρα που παράγεται από μικρές επιχειρήσεις.

– Για τη μη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, την ηλεκτρική ενέργεια και την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

– Για την κατάσχεση ενισχύσεων και τη μη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τους αγρότες.

– Για τη μη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, των πρακτικών των εναρμονισμένων τιμών, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της ασυδοσίας στην αγορά.

– Για την καθυστέρηση αξιοποίησης των 6 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη στήριξη των νέων αγροτών, την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, την υλοποίηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργίας δικτύων εμπορίας των προϊόντων, προστασίας από κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τους γεωργικούς συμβούλους.

– Για τις καθυστερήσεις εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

– Για την καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό στους κτηνοτρόφους.

– Για τις άστοχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο τον οργανωτικό έλεγχο των συνεταιριστικών οργανώσεων και την έλλειψη κινήτρων για την ενίσχυση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών.

– Για την κατάργηση της συμμετοχής εκπροσώπων των αγροτών στις διοικήσεις οργανισμών.

– Για τη μεγάλη καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος αλιείας.

– Για τη μεγάλη ταλαιπωρία των αγροτών λόγω καθυστερήσεων στην εξυπηρέτησή τους για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα.

– Για τις συνεχιζόμενες και αδικαιολόγητες μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων, που φέτος έφθασαν σε ποσοστό 10%.

– Ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ουσιαστική επανεθνικοποίηση βασικών προβλέψεων της ΚΑΠ”.